"Višje kazni so nepotreben ukrep, ki ne bo imel nobenega pozitivnega učinka. Prej nasprotno. Povečal bo kriminalizacijo in stigmatizacijo uporabnikov. S kaznimi je tako, da morda minimalno učinkujejo na neki krajši rok, na daljšega pa nikakor ne," nam je ob robu včerajšnjega posveta nevladnih organizacij povedal Matej Sande iz združenja DrogArt. Do globljega razmisleka o smotrnosti povišanja kazni na ministrstvu za zdravje očitno res ni prišlo, saj nam je predstavnik ministrstva Jože Hren pojasnil, da so višino denarne kazni le prilagodili višini glob v protikadilskem zakonu in zakonu o omejevanju porabe alkohola. "Hkrati želim poudariti, da v zakonu ostaja odstavek, ki omogoča, da se kršitelj kaznuje mileje, če prostovoljno vstopi v program zdravljenja ali socialnovarstvene programe," je dejal Hren in dodal, da predlog novele še zdaleč ni dokončen, saj ni šel niti še v javno razpravo.

Po mnenju nekaterih nevladnih organizacij je sporen tudi predlagani 9.a člen novele, ki pod določenimi pogoji - s praktično nikakršno vsebnostjo THC - dovoljuje proizvodnjo živil iz konoplje, vendar hkrati zapoveduje, da bodo živila lahko označena le s slovenskim ali latinskim imenom te rastline. Na tak način želi ministrstvo s svojevrstno cenzuro z etiket živilskih izdelkov iz konoplje odstraniti v urbani kulturi že povsem posvojen lik petih listov marihuane. "Neprimerno se nam zdi, da se s promocijo živil iz konoplje (čaji, pivo in podobno, op.p.) ustvarja vtis, da gre za povsem neškodljivo in koristno rastlino, saj to ni res," je prepričan Hren. Drugače razmišlja Sande, ki sliki konoplje na etiketi ne pripisuje tako velike moči: "Raziskave med srednješolci že več let kažejo, da je marihuano poskusila polovica srednješolcev. Ne verjamem, da bi drugo polovico, ki se je odločila, da marihuane ne bo poskusila, v to potegnila neka etiketa na ledenem čaju."

Tovrstna cenzura se zdi nesmiselna tudi Tomažu Korenu iz organizacije Konoplja.org, ki v predlogu novele opaža več napak in nesmislov, povezanih z urejanjem statusa konoplje. "Strah pred oglaševanjem živilskih izdelkov iz konoplje se mi zdi neupravičen, sploh glede na to, da se je po raziskavi ESPAD uživanje marihuane po letu 2004 v Sloveniji celo znižalo," nam je pojasnil po predstavitvi svojega pogleda na problematiko. Okoli konoplje bo tudi vse do sprejetja sprememb zakona očitno največ polemik, saj je prav ta zelena rastlina na včerajšnjem posvetu nevladnih organizacij sprožila ostro verbalno obračunavanje nekaterih gostov posveta - predvsem tistih z manj argumenti - s predstavnikom ministrstva.