Obdukcija in raziskava njegove smrti je pokazala, da je 53-letnik storil samomor. Vanover, oče treh otrok, ki je imel že tudi vnuka, je pred kratkim postal zelo zaskrbljen, da bo postal slep – kar je bil sicer popolnoma neutemeljen strah. To pa še ni bilo vse, Nasa je namreč za april napovedala veliko več tisoč odpuščanj.

Preiskava Vanoverjeve smrti je pokazala, da je bil inženir zadnje čase depresiven, posledično pa je tudi veliko pil. V žepu njegove jakne so po njegovi smrti našli še poslovilno pismo, v katerem je ženi in otrokom sporočil, da bi zaradi visokega krvnega pritiska kmalu oslepel, ni pa jim želel biti breme. Patološki testi pa so še pokazali, da je v času smrti jemal antidepresive, katerih stranski učinek so lahko tudi samomorilske misli, jemal pa je tudi zdravila proti nespečnosti.

To razkritje pa je vzbudilo mnogo vprašanj. Kako je lahko nekdo s takšnimi težavami sploh lahko nadaljeval delo na enem najbolj občutljivih in z varnostjo obsedenih območij v Nasi? Tiskovni predstavnik Allard Beutel je včeraj pojasnil, da zaenkrat ni znano, ali je Vanover svoje nadrejene obvestil o duševnih težavah in zdravilih, ki jih je jemal, je pa dejal, da iz njegovega dela ni bilo razvidno nič kaj takšnega ter da ga je opravljal tako, kot je treba.