Škoberne, ki naj bi bil po neuradnih podatkih v 48-urnem pridržanju, naj bi na zaslišanju ne imel zagovornika, prav tako še ni jasno, ali ga bo sploh želel imeti.

Po ustavi imajo sodniki zagotovljeno imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor (DZ).

Za podkupnino naj bi odpravil mednarodno tiralico za osumljenca kaznivih dejanj

Po informacijah POP TV naj bi bil Škoberne pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić pa naj bi bila posrednika pri teh dogovorih.

Kot je še poročal POP TV, naj bi imela policija trdne dokaze - tudi o prejetju podkupnine -, saj naj bi vse tri osumljence že dlje časa opazovali, prav tako naj bi sodišče odredilo prisluškovanje telefonom.

Po ustavi imajo sodniki zagotovljeno imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor (DZ).

Osumljenec v 48-urnem pridržanju

Osumljeni sodnik je v 48-urnem policijskem pridržanju, nakar bo predvidoma priveden k preiskovalnemu sodniku, so za STA zapisali v DZ. Kot so pojasnili, ima tožilec na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku možnost predlagati odreditev pripora in vložiti zahtevo za preiskavo. V skladu s 136. členom zakona o kazenskem postopku mora imeti ob vložitvi zahteve za preiskavo tudi dovoljenje DZ.

V DZ so še pojasnili, da se v primeru odločanja o imuniteti sodnika smiselno uporabljajo določbe poslovnika državnega zbora, ki določajo postopek v zvezi z imuniteto poslancev. "To pomeni, da mandatno-volilna komisija v vsakem primeru takoj odloča, ko gre za pripor, državni zbor pa to odločitev na prvi naslednji seji potrdi ali jo razveljavi in spremeni. Mandatno-volilna komisija pa mora še pred odločanjem pridobiti mnenje Sodnega sveta," pojasnjujejo v DZ.

Mandatno-volilna komisija sicer zaseda v četrtek dopoldne, ali je vprašanje imunietete Škoberneta na dnevnem redu, pa STA ni uspela izvedeti. Prav tako bo v četrtek dopoldne zasedal sodni svet.

Po besedah pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata mora tudi predsednik vrhovnega sodišča še odločati o suspenzu sodnika.

Postopki določeni v zakonu o sodniški službi

Predsednica slovenskega sodniškega društva Janja Roblek sicer poudarja, da so postopki, po katerih se obravnava sodnike v sodnem postopku, določeni v zakonu o sodniški službi. "V našem interesu je, da se ta zadeva čim prej vsestransko razišče," poudarja Roblekova.

V zgodovini slovenskega sodstva od osamosvojitve dalje so po njenih besedah že bili primeri, ko so sodniku sodili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z njegovim delom. Navadno so taki sodniki sami odšli še pred zaključkom postopka, ker so ocenili, da gre za napako, zaradi katere ne morejo nadaljevati s sodniško kariero, je pojasnila.

V dveh desetletjih so mogoče enemu ali dvema sodnikoma prekinili sodniško funkcijo zaradi dokazanih kaznivih dejanj, še pravi Roblekova. Za kakšna kazniva dejanja je šlo, pa se ne spomni.

Primer celjskega sodnika Škoberneta je po oceni Roblekove lahko škodljiv za ugled sodnikov. "Vsak tak primer zagotovo meče slabo luč na nas, saj že tako zaradi dela, ki ga opravljamo, nismo priljubljeni," je še dejala predsednica sodniškega društva.

Celjski kriminalisti zaradi suma korupcije pridržali okrožnega sodnika Škoberneta

Med obsežno kriminalistično akcijo, ki se je na Celjskem pričela ob 7. uri zjutraj zaradi več sumov jemanja podkupnin, so po poročanju portala vecer.si kriminalisti pridržali celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta s kazenskega oddelka ter odgovorno osebo iz Komunale Laško in celjskega podjetja Logistika Ramić, ki je v lasti Eldina Ramića.

Za Dnevnik je Eldin Ramić že poudaril, da z vso zadevo nima nič, bodo pa po posvetu z odvetnikom "zagotovo sledili odškodninski zahtevki, saj gre za blatenje mojega imena in podjetja". Zatrdil je tudi, da danes pri njem ni bilo nobene kriminalistične preiskave in da podjetje deluje nemoteno, ovira jih le neprestano zvonjenje telefonov. Odgovorna oseba iz Komunale Laško naj bi bil direktor podjetja Marjan Salobir.

Novinarji oddaje 24UR OB ENIH so izvedeli, da naj bi Škoberne v zameno za denar poskrbel za odpravo pripora in mednarodne tiralice za neimenovanega Celjana, ki bil v preteklosti že obsojen zaradi goljufij, zdaj pa ga preiskujejo tudi zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo.

Na celjskem Okrožnem sodišču obravnave potekajo nemoteno, preklicane le Škobernetove

Kljub preiskavi na Okrožnem sodišču v Celju vse obravnave potekajo nemoteno, preklicane so le Škobernetove obravnave, kar je razvidno iz razporeda aktualnih obravnav, ki so objavljene na spletnih straneh celjskega okrožnega sodišča.

Kriminalistična policija je v akciji na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije, v kateri sodeluje več kot 30 kriminalistov in policistov, zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih trem osumljenim osebam odvzela prostost in jih pridržala, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

"Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku," so še zapisali na GPU.

Na dogodek so se že odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot je ob robu vladnega obiska Podravja na Ptuju povedal državni sekretar Boštjan Škrlec, je bil doslej zgolj obveščen o tem, da je bila odvzeta prostost sodniku celjskega okrožnega sodišča, in sicer zaradi suma, ki je povezan s korupcijo.

"Več v tej fazi postopka ne morem povedati, lahko pa rečem, da je takšen dogodek vreden vsega obžalovanja. To dokazuje, da noben sistem ni sam po sebi naravno imun na korupcijo, žal tudi pravosodni ne. Je pa v tej nesrečni zgodbi dobra okoliščina to, da je tako dejanje odkrito ter da ga organi pregona in sodstvo obravnavajo," je dejal Škrlec. Kot je dodal, je pomembno, da bodo ti organi svojo nalogo preiskave in procesuiranja takega dejanja, če je do njega res prišlo, zaključili v čim krajšem času.

Masleša je neprijetno presenečen

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je že podal izjavo v zvezi z odvzemom prostosti okrožnega sodnika v Celju, Milka Škoberneta. Dejal je: '''Ta informacija me je neprijetno presenetila, predvsem zaradi kaznivega dejanja, ki naj bi ga sodnik storil. Šlo naj bi z ravnanje, za katerega sem prepričan, da bi moralo biti sodniku popolnoma tuje. Absolutni interes in tudi ena od prioritet sodstva je, da se takšna dejanja raziščejo, in da se, glede na ugotovitve, tudi sankcionirajo. Nihče ni nedotakljiv. Postopki veljajo za vse enako.''

Dodal je še, da pričakuje, da bodo v nadaljnjem postopku dejstva hitro razjasnjena, ter da bo tudi sam pozorno spremljal postopek.