Spektakularne aretacije

Ob gradbenih direktorjih se bodo morali zagovarjati tudi Tomaž Žibert, ki je bil v tistem času član razpisne komisije pri kontroli zračnega prometa, vodja projektov na SCT Ivan Demšar, Ivan Kroflič, vodja inženiringa v Vegradu, kočevski podjetnik Srečko Gabrič in kranjski poslovnež ter domnevni Žibertov posrednik Borut Farčnik. Oktetu obtožencev tožilstvo očita sprejemanje oziroma dajanje podkupnin pri omenjenem poslu.

Kot smo v Dnevniku že obširno poročali, so policisti in kriminalisti 12. februarja 2008 izpeljali cel kup hišnih preiskav in v spektakularni akciji pod budnim očesom medijev aretirali osumljence. Preiskovalni sodnik je takrat v pripor poslal le Žiberta, ki naj bi pri celotni umazaniji odigral glavno vlogo, že 5. marca pa je možakar odkorakal na prostost.

Dobro leto dni zatem so pristojne službe na ljubljansko sodišče vložile obtožnico, v kateri je zapisano, da je Žibert pri razpisu za gradnjo novega centra za kontrolo zračnega prometa na brniškem letališču dvema ponudnikoma omogočil zamenjavo dokumentacije, kljub temu da se je rok za oddajo ponudb že iztekel.

Do tri leta zaporne kazni

Žibert naj bi ponujal zmago na razpisu tako konzorciju SCT-Primorje kot tudi Vegradu. Medtem ko naj bi Ivan Zidar in Dušan Črnigoj v popravljeno ponudbo, ki naj bi jo komisija upoštevala na razpisu, kot podizvajalca vključila Žibertovega svaka, naj bi prejel od Vegrada prek domnevnega posrednika Srečka Gabriča denarno nagrado. Ponudbo SCT in Primorja naj bi "popravil" Ivan Demšar iz SCT, eden izmed "kurirjev" pri dostavi ponudbe Žibertu pa naj bi bil tudi Borut Farčnik, nekdanji vodja logistike na ministrstvu za obrambo.

S tovrstnim početjem naj bi Zidar, Tovšakova, Černigoj, Gabrič in Demšar zagrešili kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril, medtem ko je Kroflič obtožen pomoči pri tem kaznivem dejanju. Farčnik pa naj bi pomagal pri nedovoljenem sprejemanju daril.

Obtožnica je postala pravnomočna šele avgusta letos, saj so obdolženci oziroma njihovi zagovorniki vložili številne ugovore. Zaplete je mogoče pričakovati tudi na današnjem začetku sojenja, saj je med drugim Zidarjev zagovornik Boštjan Penko že lani opozoril, da so preiskovalci nezakonito pridobili dokaze zoper njegovo stranko. Če bodo obtoženci spoznani za krive, jih v najboljšem primeru čaka denarna kazen, v najslabšem pa do treh let zapora.