»Daj, ubij tega«

Novinar se je z mlajšim Jankovićem na volilno nedeljo srečal dvakrat. Prvič kakšnih dvajset minut po zaprtju volišč. Stisnil mu je roko, se predstavil ter ga vprašal, zakaj je Marjan Pišljar blokiral njegov polovični delež v Electi. Takrat mu je Janković dejal, da se pogovarja samo s prijatelji. »Nisem vztrajal,« pravi Elikan, ki se je v družbi kolega s Financ Uroša Urbasa okoli enajstih zvečer z Jankovićem ponovno srečal. Tokrat pred lokalom Čupiterija poleg ljubljanskega magistrata. Po novinarjevih besedah sta skupaj z Urbasom stopila do Jankovića. Kljub temu da novinar tokrat ni niti odprl ust, se je Janković ob pogledu nanj nagnil k moškemu, ki je stal ob njem, pokazal na Elikana in dejal: »Daj, ubij tega.« Oba novinarja je njegov »ukaz« prestrašil. Prebledela sta, Elikan pa mu je prestrašen odgovoril: »Ne moreš mi tega reči. Ne moreš me kar likvidirati.«

Sina naj bi nato pomiril ljubljanski župan, ki je Elikanu razložil, da »ni čas za vprašanja«, da je Jure »malo spil« ter da naj ga pusti pri miru. Med drugim naj bi dodal še, da se take stvari rešujejo na sodišču.

Na vprašanje, ali po dveh prespanih nočeh vedenje Jureta Jankovića še vedno ocenjuje kot resno grožnjo, ali je morda šlo »le« za izkaz nizke ravni komuniciranja, nam je Elikan odločno zatrdil, da je Janković ob izrečenih besedah deloval smrtno resno. »Včeraj sem zelo težko govoril o tem in tudi danes mi ni prijetno,« je za Dnevnik povedal novinar. Obrnil se je tudi na policijo in grožnjo prijavil. Policisti so nam naznanitev suma kaznivega dejanja potrdili in dodali, da za zdaj še preverjajo okoliščine ter zbirajo obvestila, o ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Jureta Jankovića nam včeraj ni uspelo priklicati na njegov mobilni telefon, v sporočilu za javnost pa se je novinarju javno opravičil. »Iskreno obžalujem, da sem se pustil novinarju izzvati in sem nehote reagiral na njegovo provokacijo. Po mnogih izmišljenih zgodbah na moj račun v preteklih mesecih mi je prekipelo,« je povedal Janković, ki trdi, da z grožnjo ni mislil resno. »Sledil mi je in me vztrajno spraševal o zasebnih poslih. Bil je ciničen. Na izzivanje nisem reagiral, ampak sem se novinarju umaknil. Čez nekaj časa, po 23. uri, me je isti novinar ponovno poiskal in takrat sem besede izrekel, ne svojemu prijatelju, kot trdi novinar, ampak DJ-ju, ki je na srečanju skrbel za glasbo in je po naključju stal v neposredni bližini,« je v sporočilu za javnost zapisal Janković. Dogodek je obžaloval tudi njegov oče, ljubljanski župan Zoran Janković, ki je povedal, da so grožnje nedopustne, a v isti sapi dodal, da bo svojima sinovoma in vnukom vedno stal ob strani.

Grožnje so nedopustne

Na Jankovićevo grožnjo se je odločno odzval Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije, ki je obsodil grožnje in pritiske na novinarje, Jankovićevo ravnanje pa ocenil za povsem nesprejemljivo in nedostojno. Še bolj oster je bil Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov, ki je poudaril, da je vsaka grožnja novinarjem resna nevarnost za svobodo tiska, še posebno če pride iz ust družine enega najvplivnejših politikov v državi. »Zoran Janković ni samo župan najštevilčnejše slovenske občine, ampak ima velik vpliv na vladne politike in gospodarstvo.

Poleg tega se pojavlja tudi kot potencialni kandidat za mandatarja prihodnje slovenske vlade. Zato bi lahko omenjeni incident postavili ob bok dogodkom, ki jih doživljajo ruski novinarji, če kritično poročajo o svojem premierju Vladimirju Putinu. V Združenju novinarjev in publicistov pričakujemo, da bo policija grožnje s smrtjo novinarju obravnavala z največjo resnostjo ter da preiskave ne bodo ustavile niti morebitne prijateljske večerje med notranjo ministrico in ljubljanskim županom,« je svojo zaskrbljenost nad povolilnim incidentom izrazil Kršinar.