Tako medved kot volk sta sicer že postala stalnica v jelovško-pokljuških gozdovih, zato je škoda zlasti med drobnico pričakovana. V zadnjem mesecu pa so se predvsem napadi mlajšega rjavega medveda, ki se že vsaj tri mesece zadržuje na območju Karavank od Dovjega do Kranjske Gore, drastično povečali. V začetku avgusta je na planinah nad Srednjim vrhom v vsaj treh napadih pokončal kar 15 ovc, so danes sporočili z blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Zaradi ponavljajočih napadov in v skrbi za varnost ljudi so gozdarji na ministrstvo za okolje in prostor dali vlogo za izredni odstrel in izdana je bila odločba z veljavnostjo od 14. do 24. avgusta. Vendar lovci v tem času medveda niso odkrili, ker se je večino časa zadrževal na avstrijski strani Karavank, konec avgusta pa je na pašniku nad Dovjem ponovno napadel drobnico in ubil pet ovc.

V začetku septembra se je nato nad Dovjem zgodilo še bližnje srečanje človeka z omenjenim, približno sto kilogramov težkim medvedom. Zato je bila ponovno izdana odločba za odstrel in lovci iz Kranjske Gore, Jesenic in Dovjega se že trudijo odstraniti problematičnega medveda ter s tem preprečiti nadaljnjo škodo med drobnico, ki se zgodaj jeseni še pase na planinah.

Težave z medvedi sicer nimajo samo v Karavankah ampak tudi na Dednem polju, Vitrancu, Voglu in Zatrniku, kjer pa medvedi ne povzročajo toliko škode kot na območju Karavank. Na Pokljuki, kjer se pase približno 500 glav drobnice, že tri leta pleni tudi volk. Letos je ubil 22 ovc, od tega kar 18 v samo zadnjih desetih dneh na območju Viševnika in Zatrnika.