V Zvezi društev upokojencev Slovenije so za STA povedali, da je nasilja nad starejšimi vse več, največ pa je materialnega nasilja, ko otroci vzamejo vso pokojnino. Največkrat so žrtve starejši od 80 let, ki so bolni, invalidni in manj osveščeni, pravi Angelca Žiberna iz zveze. "Star človek težko prijavi svojega otroka, da je do njega nasilen, ker nima kam," je pojasnila.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je v ponedeljek na posvetu o zagovorništvu starejših v Ljubljani dejala, da se starejšim v Sloveniji danes ne godi dobro. Že to, da država ne prisluhne njihovim potrebam, po njenih besedah pomeni obliko nasilja.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve podpirajo vzpostavitev zagovorništva zanje. Kot so pojasnili v ponedeljek na posvetu, bi bil potreben enoten institut zagovorništva, ki bi ga uredili s posebnim zakonom. V tem okviru pa naj bi se specializirali za posamezne ranljive skupine, ki so ne le starejši, pač pa med drugim tudi otroci, ljudje s težavami v duševnem zdravju in invalidi.

Strokovnjaki opozarjajo, da je težko zaznati pojav nasilja nad starejšimi. Ti se namreč v domovih za starejše in v drugih ustanovah ne želijo izpostavljati, še bolj prikrito pa je nasilje nad njimi, ko so storilci družinski člani. Patronažne službe so na posvetu opozorile, da starejši o tem spregovorijo šele po večkratnem obisku patronažne sestre, ko vzpostavijo dovolj zaupanja.

Po podatkih policije je bilo lani 4840 kaznivih dejanj nad starejšimi, so za STA še povedali v zvezi društev upokojencev. To število se po njihovih navedbah vsako leto poveča za približno 300.