Pietro Grasso je prepričan, da „povezanost organiziranega kriminala med nekdanjo Jugoslavijo in italijansko mafijo sega vse do sredine 90. let prejšnjega stoletja“.

„Pred dvema mesecema smo razkrinkali kriminalno skupino in izdali naloge za aretacijo 40 oseb iz Srbije, Črne Gore, Albanije, nekaj posameznikov pa je prihajalo še iz BiH in pa Hrvaške. Očitno mafija ne pozna državnih meja, pa so bili vsi skupaj združeni v mafijskem holdingu. Takrat smo ugotovili, da so mnogi od njih pripadniki specialnih tajnih služb nekdanje Jugoslavije, ki pa so se preobrazili v poseben servis za italijansko mafijo. Iz Kolumbije so tihotapili kokain in ga preprodajali po severu Italije, dobiček pa delili z italijanskimi šefi. Tokrat gre za trgovce z orožjem iz BiH, ki so takoj po koncu vojne začeli sodelovati s kalabrijsko mafijsko družino Ndrangheta, kasneje pa so začeli delati še s šefi Camorre in Cosa Nostre,“ je razložil Grasso.

Dodal je še, da je prejel veliko pomoč od bosanskega tožilstva z Miloradom Barašinom na čelu. „Sedaj se preiskava seli na drugo stran Jadranskega morja, kjer so preprodajalci z orožjem,“ je dejal.