Zadnji incident se je zgodil pred dnevi pred ljubljansko filozofsko fakulteto, kjer je skupina treh golobradih neonacistov s solzivcem in brcami napadla študente, ki so pred tem v avli fakultete prodajali družbenokritično revijo. Kot smo včeraj izvedeli od skupine mladeničev in mladenk na Metelkovi, se ljubljanski nestrpneži najpogosteje zadržujejo v centru Ledina, srečamo pa jih lahko tudi na plaži v Trnovem in na glavni železniški postaji.

Nasilni pohodi skozi Metelkovo

"Zadnje čase v skupinah po dvajset ali več paradirajo okoli Metelkove. Kakšno leto ali dve nazaj pa so na Metelkovo 'uletavali' predvsem ob petkih zvečer, ko je tam največ obiskovalcev. Zapodili so se skozi Metelkovo in napadali povsem naključne ljudi," nam je včeraj povedal eden izmed aktivistov, ki na Metelkovi organizira različne prireditve. Želel je ostati neimenovan kakor večina naših sogovornikov.

Drugi organizator prireditev na Metelkovi, ki skrbi za program v klubih za istospolno usmerjene, Monokel in Tiffany, pravi, da so na neonaciste zelo pozorni. "Opažamo razne grafite na stavbi, sicer pa trenutno nimamo večjih težav, saj smo dovolj močna skupnost in sodelujemo med sabo," pravi organizator, ki dodaja, da se nestrpnost do istospolno usmerjenih poveča predvsem ob medijsko odmevnejših prireditvah, kot je na primer parada ponosa: "Takrat imajo cele akcije, poveča se število grafitov. Takrat se ni varno sprehajati," nam je zaupal naš sogovornik. Svojim obiskovalcem stalno svetuje, naj se domov vračajo po osvetljenih ulicah in se že na daleč izognejo skupinam, ki s svojo opravo in simboli izražajo nestrpnost.

Ustrahovanje, pljuvanje in vpitje

Mlada skupina, ki je včeraj posedala na Metelkovi, nam je povedala, da je bila priča že več napadom neonacistov. Pravijo, da je nestrpnežev praviloma najmanj pet ali deset v skupini, saj so pogumni le, kadar jih je več. Mladenič z irokezo na glavi nam je povedal, da se je z njimi večkrat srečal na železniški postaji, kjer so ga ustrahovali: "Greš na vlak, oni pa se za teboj derejo, pljuvajo," nam je zaupal. Skupina naših sogovornikov si je bila enotna, da so nasilni neonacisti navadno stari od 15 do 18 let, morda kako leto več. Zadnji napad neonacistov pred filozofsko fakulteto jih ne čudi, saj pravijo, da nestrpneži vsako leto spomladi postanejo (bolj) dejavni. Bržkone tudi zaradi njihovega "praznika", obletnice rojstva Adolfa Hitlerja (20. april).

Ker je 20. april že skoraj pred vrati, smo policiste vprašali, ali letos pričakujejo izgrede oziroma shode neonacistov. Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave - kjer evidenc o tovrstnih skupinah sicer nimajo - nam je pojasnil, da za zdaj niso obveščeni o nikakršnem shodu. "Zadeve pa spremljamo in če bo kaj, bo policija ustrezno, v skladu z zakonom, ukrepala," nam je zagotovil Stojnšek, ki nam je zaupal, da si policisti pri zbiranju informacij pomagajo tudi s spremljanjem internetnih forumov in spletnih strani. Podobno nam je odgovoril tudi Andrej Zakrajšek s kranjske policijske uprave, pod nadzor katere spadajo tudi Žiri in Trebija, kjer so neonacisti v preteklih letih že večkrat "praznovali" Hitlerjev rojstni dan.

"Kdo ima rojstni dan 20. aprila? Ti?"

Včeraj okoli pol dveh popoldne smo obiskali center Ledina, kjer naj bi se neonacisti in samooklicani domoljubi najpogosteje družili. Okoli pet najstnikov, ki so bili od nog do glave oblečeni v črno - nekateri so imeli na oblekah našite karantanske panterje - so v tamkajšnjem Afrika baru mirno srkali pivo in sok, ko smo pristopili ter jih vprašali, kaj si mislijo o napadu pred filozofsko fakulteto. Najprej so bili povsem redkobesedni, nato pa so se vsaj nekoliko razgovorili in nam zagotovili, da nasilja ne podpirajo. "Tisto so bili kar eni mulci, ki nimajo nobene veze z nami," nam je povedal najglasnejši v skupini. Na vprašanje, kdo pravzaprav so "oni", pa so nam odgovorili: "Družba, družba prijateljev."

Ko smo jih vprašali, če njihova "družba prijateljev" aprila načrtuje kakšne dejavnosti, so nam zaupali, da se bodo v družbi "še več prijateljev" 17. aprila morda udeležili vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, vendar pod vodstvom "Projekta domoljubne slovenske mladine Tukaj je Slovenija", kateri nekateri očitajo (najmanj) spogledovanje z neonacistično ideologijo. Na vprašanje, ali se bodo udeležili tudi kakega srečanja ob obletnici rojstnega dneva Adolfa Hitlerja oziroma ali bodo na ta dan praznovali, so nam najprej odgovorili: "Kdo ima rojstni dan 20. aprila? Ti? Boš častil pijačo?" kasneje pa so se nekoliko zresnili in dejali, da se jih Hitlerjev rojstni dan nič ne tiče.