Kriminalisti so najprej preiskovali sum korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, v okviru preiskave pa so v začetku januarja letos zaznali tudi sum kaznivega dejanja izsiljevanja med udeleženci poslov, povezanih z omenjeno gospodarsko družbo, in sum kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov, je pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije Jevšek.

O sumu kaznivega dejanja in ugotovljenih okoliščinah so nemudoma obvestili okrožno tožilstvo v Kopru, ki je tako kot predkazenski postopek, povezan z omenjeno gospodarsko družbo, prevzelo tudi usmerjanje predkazenskega postopka pri novih zaznanih kaznivih dejanjih.

Kriminalisti uporabili prikriti preiskovalne ukrepe

Ker kriminalisti do dokazov za izsiljevanje niso mogli priti s klasičnimi kriminalističnimi metodami, so bili na podlagi odredbe pristojnih pravosodnih organov odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi. V času izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov pa so kriminalisti zaznali tudi sum koruptivnih kaznivih dejanj, pri katerih je sodeloval osumljeni kaznivega dejanja izsiljevanja in še dve drugi osebi. O tem je bil nemudoma obveščen državni tožilec, ki usmerja postopek, sodišče pa je razširilo prikrite preiskovalne ukrepe še na ostala dva osumljenca, je povedal Jevšek.

Prvi od dveh osumljencev je po besedah Jevška od drugega zahteval določeno korist, povezano s statusom zemljišč, drugi pa mu je to glede na funkcijo obljubil. S tem so bili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja dajanja in jemanja podkupnine, je dejal.

Danes okoli 12. ure je oškodovanec kaznivega dejanja zaradi dalj časa trajajočih groženj s strelnim orožjem na zahtevo osumljenca temu izročil 323.000 evrov, saj se je danes iztekel rok, ki ga je postavil osumljenec, je povedal direktor Uprave kriminalistične policije Jevšek.

Neposredno po predaji denarja so ga kriminalisti po njegovih besedah prijeli, mu odvzeli prostost in mu zasegli izsiljeni znesek denarja. Po omenjenemu prijetju je bil prostost odvzeta tudi osebi, ki je bila prisotna na kraju ob predaji denarja. Takoj zatem je bila odvzeta prostost še drugima dvema osumljencema. Trenutno je odvzeta prostost štirim osebam, je še povedal Jevšek.

Neuraden potek razbijanja mreže

Neuradno naj bi Srečko Prijatelj izsiljeval primorskega podjetnika, ki ga je prijavil policiji. Neposredno po predaji denarja so ga kriminalisti po njegovih besedah prijeli, mu odvzeli prostost in mu zasegli izsiljeni znesek denarja. Po omenjenemu prijetju je bil prostost odvzeta tudi osebi, ki je bila prisotna na kraju ob predaji denarja. Takoj zatem je bila odvzeta prostost še drugima dvema osumljencema. Trenutno je odvzeta prostost štirim osebam, je še povedal Jevšek.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi policija s prisluškovanjem med drugim Srečka Prijatelja ujela pri prijemanju podkupnin. Ugotovila naj bi tudi, da je podjetje, ki je v lasti Prijateljeve žene Aleksandre, od države zelo ugodno kupovalo zemljišča v Sežani in jih zelo drago prodajalo Luki Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar, poroča portal.

Sled je nadalje peljala v Mursko Soboto, kjer je Luka Koper hotela graditi svoj terminal, poroča portal in dodaja, da se je tako pod lupo kriminalistov znašel tudi župan Murske Sobote Anton Štihec.

Prvak SNS in minister za kmetijstvo naj bi se v vse skupaj ujela čisto slučajno, pišejo na 24ur.com in dodajajo, da je policija namreč med prisluškovanjem Prijatelju ugotovila, da se gresta politično trgovino. Jelinčič naj bi bil prek Srečka Prijatelja od Pogačnika zahteval, da se mu uredi zemljišče za njegov letalski muzej v Ajdovščini, v zameno za to pa naj bi SNS Pogačnika na interpelaciji, ki ga čaka zaradi bulmastifov, podprla, še pojasnjujejo na portalu.

Župan Štihec: Nisem osumljenec in nisem bil pridržan

Župan murskosoboške občine Anton Štihec je po hišni preiskavi na Mestni občini Murska Sobota v okviru današnje kriminalistične akcije dejal, da sam ni osumljenec niti ni bil pridržan. Kot pravi, je prostovoljno sodeloval pri preiskavi prostorov na podlagi odredbe koprskega sodišča.

Na novinarski konferenci, ki jo je sklical po končani preiskavi, ki je trajala dobre štiri ure, je Štihec pojasnil, da so prostore preiskali, ker naj bi bili v njih dokumentacija in zapisi elektronskih komunikacij, ki se nanašajo na prenos kmetijskih zemljišč na mestno občino z namenom gradnje letalskega muzeja.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano naj bi o teh zemljišč že odločilo in je verjetno, da so dokumenti že bili posredovani na občino, je po Štihčevih besedah menil preiskovalni sodnik.

Vendar pa "v zadevi prenosa kmetijskih zemljišč na občino Murska Sobota z namenom gradnje letalskega muzeja korespondence med občino in ministrstvom verjetno ni, ker mi o prenosu zemljišč za ta namen sploh nismo imeli kontaktov," je še povedal Štihec in dodal, da občina nima povezave z zemljišči, ki naj bila namenjena za logistični center Luke Koper.

Preiskovalne aktivno še vedno potekajo

Preiskovalne aktivnosti po njegovih besedah še vedno potekajo in se bodo nadaljevale tudi v noči na sredo in v prihodnjih dneh. Trenutno potekajo na območju Policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Ljubljana, Murska Sobota, v tem okviru pa poteka tudi pet hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah, in v prostorih določenih državnih institucij, kjer se iščejo poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Kot je še povedal Jevšek, kriminalisti zbirajo podatke v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, izsiljevanja, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva ter jemanja in dajanja podkupnine. V akciji sodeluje 60 kriminalistov in 20 policistov.

En poslanec se je skliceval na imuniteto

Direktor kriminalistične policije je med drugim še pojasnil, da je bil predsednik DZ Pavel Gantar o aktivnostih kriminalistov v DZ obveščen. Povedal pa je tudi, da se je ena oseba sklicevala na poslansko imuniteto, vendar pa, da je postopek potekal v skladu z zakonom o poslancih. "To pomeni da se v predkazenskem postopku poslanec ne more sklicevati na poslansko imuniteto, dokler ni uveden kazenski postopek," je pojasnil.

Kot je znano, je policija danes opravila hišne preiskave pri različnih fizičnih osebah in v prostorih državnih institucij. Policisti so med drugim pregledali prostore poslanske skupine SNS, mestne občine Murska Sobota in ministrstva za kmetijstvo.

Kriminalisti opravili pogovor tudi z ministrom Pogačnikom

Na kmetijskem ministrstvu so potrdili, da so kriminalisti danes na ministrstvu opravili policijsko preiskavo in opravili razgovor z ministrom Milanom Pogačnikom. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja službe za odnose z javnostjo na ministrstvu Jernej Kovač, so policiji posredovali vso dokumentacijo, ki jo je ta od njih zahtevala.

Ministrstvo s policijo korektno sodeluje v postopku, več informacij v zvezi s samo preiskavo pa zaradi interesa preiskave trenutno ne morejo podati, je še dejal Kovač.

Kot je znano, je danes potekala preiskava gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih težjih oblik kriminalitete. V zvezi z aktivnostmi policije je direktor Uprave kriminalistične policije Jevšek danes povedal, da so policisti od sredine lanskega leta zaradi suma storitve več kaznivih dejanj na območju Policijske uprave Koper obravnavali gospodarsko družbo.

Kot je še povedal Jevšek, so danes odvzeli prostost štirim osebam. Po neuradnih informacijah naj bi bili med njimi predsednik SNS Zmago Jelinčič, poslanec SNS Srečko Prijatelj, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar ter murskosoboški župan Anton Štihec.