Naj spomnimo, da je Rupar obsojen za kazniva dejanja, ki jih je storil med županovanjem, ko je omogočil vgradnjo marmornih stopnic v hišo takratnega uslužbenca občine Lada Srečnika na stroške občine in ko je omogočil, da je občina prek napotnic neupravičeno plačala študentu Ladu Rotu skoraj 19.000 evrov za delo, ki ga ni nikoli opravil. Prek Franca Terana pa je zagrozil Gregoriju Debelaku (od njega naj bi dobil podkupnino, a je ta zadeva zastarala), da ga bo ustrelil v koleno. Višje sodišče je že pred časom potrdilo obsodilno sodbo za zadevi "marmor" in "napotnice", a okrožno sodišče je napotilo k razmisleku o kazni. Ko je kranjsko sodišče vnovič odločilo o kazni, ga je višje tokrat v celoti podprlo.

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo Ruparjevih odvetnikov iz odvetniške družbe Matoz, glede pritožbe državne tožilke (ta je zahtevala dve leti in dva meseca zaporne kazni) in občine Tržič pa je višje sodišče ugotovilo, da sta obe pritožbi nedovoljeni. Sodišče je namreč ugotovilo, da v spisu ni zahtevanih napovedi pritožbe. Odvetnik občine Tržič Zorko Benedičič se je nad tako odločitvijo sodišča začudil in pokazal napoved pritožbe, ki jo je (tako piše tudi na žigu) na sodišče oddal dva dni po razglasitvi sodbe na kranjskem sodišču. "Kje se je izgubila moja napoved pritožbe, ne vem. To naj razišče sodišče. Občina je sicer s sodbo sodišča zadovoljna, saj je njen interes, da od Ruparja dobi nezakonito pridobljen denar, je pa čudno, da sodišče ni upoštevalo niti naše niti pritožbe tožilke iz enakega razloga. Mi smo napoved pritožbe oddali pravočasno, in to lahko dokažem," je ponovil odvetnik Benedičič.

Vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma je prav tako pojasnila, da je tožilka pravočasno napovedala pritožbo zoper sodbo, o čemer imajo dokaz v njihovi knjigi odpravljene pošte, kjer je ta dopis vpisan. "Tudi tožilka, ki zadevo obravnava, bo sodišču poslala fotokopijo naše poštne knjige in jih zaprosila za pojasnilo," je povedala Irena Kuzma.