Hkrati z začetkom sojenja je sicer sodišče za četrtek razpisalo tudi poravnalni narok, a je težko verjeti, da se bodo stranke v tej pravdi poravnale, saj so njihovi pogledi na vso zadevo že od začetka povsem različni. Pričakovati pa je, da bo sojenje v večjem delu ali celo v celoti potekalo za zaprtimi vrati, kar je v zadevah, v katerih skuša sodišče na tak način zavarovati zasebnost in integriteto žrtev, precej običajno.

Umrl pred koncem sojenja

Razvpiti pedofilski škandal, povezan z nekdanjim artiškim župnikom Karlom Joštom, je pred štirimi leti močno pretresel slovensko javnost. Jošt je bil namreč osumljen kar 16 kaznivih dejanj spolnega napada na osebe, mlajše od 15 let, zaradi česar je moral tudi sesti na zatožno klop okrožnega sodišča v Krškem. V iskanje resnice in pravice na sodišču se je nato vmešala usoda, saj je Karl Jošt še pred koncem sodnega postopka umrl, zato so morali sojenje, ki je potekalo brez navzočnosti javnosti, januarja 2007 ustaviti. A iskanje zadoščenja zaradi duhovnikovega početja se kljub temu ni končalo, ker se je ena od njegovih domnevnih žrtev, ki je bila na sojenju Joštu tudi glavna priča tožilstva, odločila za vložitev odškodninske tožbe proti RKC. V imenu danes 27-letnega dekleta je maja 2007 vložila tožbo na mariborsko sodišče odvetniška družba Čeferin in po dobrih dveh letih in pol se bo pravda na sodišču vendarle začela.

Odvetnik Rok Čeferin, ki bo na sodišču zastopal domnevno žrtev artiškega župnika, je v tožbi zapisal, da je Jošt deklico posilil leta 1990 v prostorih župnijskega urada v Artičah, ko je prišla k prvemu obhajilu in je bila stara samo sedem let in pol. S pretvezo, da ji bo dal sladkarije, jo je zvabil v svoj kabinet, kjer je nemočni deklici storil silo, nato pa ji še zabičal, da ne sme dogodka omeniti nikomur, ker bi s tem storila velik greh. Tako posilstva ni upala omeniti niti staršem. Karl Jošt niti pozneje ni nehal s spolnim nadlegovanjem in dekličino trpljenje se je končalo šele pet let pozneje, ko je zbrala dovolj moči, da se je uprla župnikovemu zavrženemu početju. Zaradi tega ima dekle še danes travme in resne zdravstvene težave, med drugim je trpela za depresijo, imela je tudi bulimijo.

Bo morala RKC plačati odškodnino?

Čeferin je tožbo naslovil na cerkvene oblasti, in sicer na škofijo Celje, nadškofijo Maribor in župnijo Artiče, saj ocenjuje, da je delodajalec po zakonu objektivno odgovoren za ravnanje svojih delavcev. "In ker je duhovnik tožnico zlorabil pri verouku in v prostorih župnišča, ne more biti sporno, da je v tem času deloval za RKC in njene organe."

Odvetnik Danijel Starman, ki zastopa tožene stranke, je vse očitke zavrnil in v odgovoru na tožbo med drugim zapisal, da pokojnemu duhovniku krivda ni bila dokazana, kar je pogoj za odškodninsko odgovornost. Ocenil je tudi, da Karl Jošt domnevnih kaznivih dejanj ni storil "v funkciji delavca duhovnika", zato se mu zdi povsem nedopustna domneva tožnika, da je bilo župnikovo ravnanje "storjeno pri delu ali v zvezi z delom".

Domnevne spolne zlorabe artiškega župnika bi lahko RKC drago stale, ali jo v resnici bodo, pa bo jasno v prihodnjih mesecih, ko bo znano, kateri od strank v tem pravdnem postopku bo sodišče dalo prav.