Takrat smo se v Dnevniku spraševali, ali gre za kmečki posel stoletja ali le za navadno goljufijo. Ker kmetje želenih traktorjev in druge mehanizacije še vedno nimajo, čeprav bi jih morali dobiti že junija 2008, in ker je policija Izidorju Schenku, osumljenemu poslovnih goljufij, ponarejanja listin in neupravičene uporabe tuje oznake ali modela, pred dnevi odvzela prostost, je upanja na kmečki posel stoletja iz dneva v dan manj.

"Moj interes je pomagati slovenskim kmetom, ne nagajati, kot jim država. Vsakomur, ki je želel, smo pripravili elaborat za nakup strojev pod ugodnejšimi pogoji. Kar smo se s kmeti dogovorili, bomo uresničili, zato bodo junija letos zadovoljni," nam je januarja 2008 dejal Izidor Schenk, ki je takrat prek spletne strani svojega podjetja kmetom obljubljal "strokovno pomoč pri pridobivanju nepovratnih sredstev tako iz virov EU kot tudi iz nacionalnih virov in razpisanih virov svetovnih bank". Na kmetijskem ministrstvu so zaradi tega kmete takoj posvarili, naj dobro preverijo, s kom sklepajo posle in komu plačujejo storitve. Dr. Rado Genorio, ki je bil leta 2008 koordinator za zunanjo pomoč v vladni službi za evropske zadeve, pa je takrat poudaril: "Nikjer v EU se ne da nepovratnih sredstev dobiti mimo javnih razpisov. Poleg tega posamezna kmetija za mehanizacijo ne more dobiti 80 odstotkov nepovratnih sredstev. Dvomim, da bi imel kdo tako rad slovenske kmete, da bi jim dal 80 odstotkov denarja zastonj. Tukaj so trgovci z novci!"

Med tistimi, ki so Schenku plačali 3000 evrov za pripravo elaborata, kot dokaz pa dobili le blagajniški prejemek, je tudi posavski kmet Andrej Majcen. Januarja 2008 nam je dejal, da verjame v ta projekt, čeprav je za njegovo uresničitev dobil le ustno zagotovilo. Takrat je še dodal: "Nekateri igrajo loto, drugi 3x3, jaz pa igram tukaj." Dve leti kasneje je Majcen, ki ve, da je Izidor Schenk osumljen poslovnih goljufij in da je zdaj v priporu, zelo redkobeseden. Na naše vprašanje, ali je 3000 evrov, kolikor mu je plačal za pripravo elaborata, vrgel skozi okno, odgovarja: "Recimo." In dodaja, da se je od tega denarja poslovil in da ga ne bo terjal nazaj.