Po zadnjih, ponekod obilnejših snežnih padavinah, ne kaže, da bi bile padavine v prihodnjih dneh posebej ekstremne. Nekaj jih pa vendarle bo, so za STA povedali v dežurni meteorološki službi Agencije RS za okolje (Arso). V četrtek bo povečini suho, jutranje temperature bodo od minus pet do minus ena stopinja Celzija, na Primorskem do tri stopinje, najvišje dnevne pa bodo okoli nič stopinj, na Primorskem do okoli osem stopinj Celzija.

V petek bo največ padavin čez dan, snežilo bo na severu Slovenije, v južnem in vzhodnem delu države pa je večja verjetnost, da bo sneg prešel v dež. V soboto čez dan bodo padavine oslabele, nedelja bo v glavnem suha z nekaj manjšimi padavinami. Prihodnji teden sledi obdobje hladnejšega zraka in nekaj občasnih padavin, ne pa večjih, napovedujejo meteorologi.

Novozapadli sneg v slovenskih krajih ni povzročal večjih težav

V Ljubljani je v zadnjih 24 urah zapadlo okoli 12 centimetrov snega, na Gorenjskem pa okoli 15 centimetrov, a sneg na cestah ni povzročal težav. Ljubljanska zimska služba je s posipanjem cest začela v torek ob 18. uri, danes od dveh do sedmih zjutraj pa je bilo na delu 41 posipnih in plužnih enot, je za STA dejal vodja zimske službe Zvonko Šavor.

Medtem ko so ceste po Ljubljani splužene in prevozne, pločnike, pešpoti in kolesarske steze pa še vedno čistijo.

Cestne službe so od torka od 18. ure za posipanje cest porabile okoli 400 ton soli in kamnitih materialov, z 41 plužnimi in posipnimi enotami pa je bilo na delu okoli 500 ljudi, je dejal vodja zimske službe v Mestni občini Ljubljana (MOL).

V zadnjih 24 urah je po Šavorjevih besedah na novo zapadlo okoli 12 centimetrov snega, a večjih težav na cestah MOL ni bilo. Zimske službe pričakujejo, da danes ne bo več snežilo, a ponovne snežne padavine pričakujejo že v četrtek zjutraj.

Sneženje tudi na Gorenjskem ni povzročalo večjih težav. Na novo je od torka popoldne zapadlo okoli 15 centimetrov snega, največ v okolici Škofje Loke. V tem času je bilo na delu okoli 50 plužnih in posipnih enot, je za STA povedal vodja vzdrževanja cest na Cestnem podjetju Kranj Damijan Pestotnik.

S pluženjem cestišč so sicer po njegovih besedah začeli ob pol treh zjutraj, pristojne službe pa še čistijo plundro, ki je ostala na nekaterih cestiščih. Ceste na Gorenjskem so tako splužene in normalno prevozne.

Tudi na Štajerskem in Koroškem brez večjih težav zaradi snega

Sneženje v preteklih dneh je v severovzhodni Sloveniji sicer povzročilo najmanj težav, minulo noč pa je sneg pobelile tudi ta del. Po podatkih tamkajšnjih zimskih služb je zapadlo okoli deset centimetrov snega in so na terenu z vsemi razpoložljivimi močmi. Tudi na Koroškem je v zadnjih dveh dneh ponekod zapadlo do okoli deset centimetrov snega.

Vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler je povedal, da je v povprečju zapadlo do deset centimetrov novega snega, trenutno pa ceste na celjskem območju, na katerih je snežna brozga, od druge ure zjutraj čistijo s 102 plužnima enotama.

Kot je dejal, so vse glavne ceste že splužene, posipni material po njegovih besedah deluje dobro, do popoldneva pa bodo očiščene tudi ceste nižjega prednostnega razreda. Po njegovih podatkih na območju celjske regije zaradi sneženja ni neprevozna nobena cesta, prav tako ne beležijo večjih prometnih nesreč ali zastojev.

Na območju Maribora za čiščenje cest skrbi podjetje Nigrad. Vodja zimske službe Anton Gmeiner je dejal, da je zapadlo manj kot deset centimetrov snega, zato trenutno z vsemi razpoložljivimi močmi že od torka skrbijo predvsem za posipavanje cest. V tem času so porabili že okoli 100 ton soli in 50 ton peska, tudi vse višje ležeče ceste pa so z zimsko opremo prevozne.

Po besedah vodje zimske službe na Ptuju Boruta Sagadina je na ptujskem območju zapadlo okoli 12 centimetrov snega, zato prometne površine posipavajo in plužijo že od torka zvečer. Kot je dejal, sneženje ni intenzivno, pač pa sneži v intervalih. Na voljo imajo 20 plužnih enot. Večjih težav na cestah pa po njegovih podatkih ni.

Večjih nevšečnosti na cestah, z izjemo manjših trkov, trenutno po besedah tiskovnega predstavnika Policijske uprave Maribor Bartola Lampreta ne beležijo niti policisti. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste pa je promet zaradi nesreče oviran na hitri cesti skozi Maribor med priključkom Maribor - center in krožiščem Pesnica, medtem ko so na avtocesti Maribor - Ljubljana pred priključkom Slovenska Bistrica - sever v smeri Ljubljane in pred počivališčem Polskava v smeri Maribora že odstranili posledice prometnih nesreč.

Na Koroškem je v zadnjih dveh dneh zapadlo do okoli deset centimetrov snega na območju Mislinje, Ribnice na Pohorju in Črne na Koroškem, drugje pa manj. Ceste so posipane in prevozne in v prometu danes zaenkrat ni posebnosti, so povedali na Policijski upravi Slovenj Gradec.

Delavci Cestnega podjetja Maribor (CPM) ceste vseskozi posipavajo in čistijo, temperature pa omogočajo, da posipna sol normalno deluje, je povedal vodja baze CPM v Otiškem Vrhu Aleksander Celan in dodal, da delavci, potem ko so splužili in posipali ceste, zdaj že čistijo tudi mostove in druge javne površine.

Na Severnoprimorskem sneg ni presenetil cestnih delavcev

V zadnjih dveh dneh je na območju severnoprimorskih občin zapadlo do 25 centimetrov snega. Vendar so bili cestarji na močnejše sneženje pripravljeni.

V ponedeljek je začelo snežiti povsod po Severnoprimorskem, tudi po dolinah. V ponedeljek pa je sneg presenetil tudi prebivalce na Goriškem in Vipavskem.

Delavci Cestnega podjetja Nova Gorica so sneg pričakali pripravljeni, tako da niso imeli večjih težav. Vse odtlej čistijo ceste neprekinjeno, ki so trenutno prevozne, z izjemo prelaza Vršič.

Na cestah je bilo 33 vozil s posipnimi in plužnimi stroji in okrog 80 delavcev, ki jim je uspelo poskrbeti za prevoznost cest, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Nova Gorica Vanči Premrl. Dnevno so porabili okrog 250 ton soli.

Najhuje je bilo na Idrijskem, Cerkljanskem in Bovškem, kjer pa tudi danes sneži. Dežurni delavci so zato tudi danes na terenu, kjer plužijo in posipajo cestišča ter zagotavljajo prevoznost cest.

Kot je še povedal Premrl, nad tokratnim delom niso imeli pritožb, prav tako na cestah ni bilo prometnih nesreč razen zdrsa tovornega vozila na Idrijskem, kjer voznik ni upošteval obveznega izločanja ob začetku sneženja.

Novozapadli sneg danes v Sloveniji tudi drugod ni povzročal posebnih težav na cestiščih. V Ljubljani je v zadnjih 24 urah zapadlo okoli 12 centimetrov snega, na Gorenjskem okoli 15 centimetrov, a so pristojne službe poskrbele za prevoznost cestišč in pločnikov.

V severovzhodni Sloveniji je po podatkih tamkajšnjih zimskih služb zapadlo okoli deset centimetrov snega in so na terenu z vsemi razpoložljivimi močmi. Tudi na Koroškem je v zadnjih dveh dneh ponekod zapadlo do okoli deset centimetrov snega.

Zimske službe imajo zagotovljenega dovolj posipnega materiala

Po zadnjih obilnejših snežnih padavinah imajo zimske službe v Ljubljani, Mariboru z okolico in v Družbi za avtoceste RS (Dars) zagotovljenega dovolj posipnega materiala, s katerim zagotavljajo prevoznost in prehodnost cest.

Zimska služba na Darsu je lani za posipavanje cest porabila 28.000 ton soli, letos pa za zdaj načrtujejo porabo 25.000 ton soli. Kolikšna bo dejanska poraba in s tem dejanski stroški, je trenutno nemogoče napovedati, saj je to odvisno predvsem od temperatur ter količine in vrste padavin, so pojasnili na Darsu. Družba ima sicer za izvajanje zimske službe v tekoči zimi načrtovanih 4,4 milijona evrov, znesek pa obsega tako predvidene delovne ure kakor tudi posipni material ter amortizacijo in vzdrževanje delovnih strojev.

Dars ima trenutno po pogodbi zagotovljenih približno 40.000 ton posipnih materialov, in sicer v okviru pogodbe, ki za obdobje 2009-2012 predvideva skupno 69.000 ton soli za posip. Poleg soli Dars, ki vzdržuje in upravlja skupno okoli 1400 kilometrov avtocest in hitrih cest ter priključkov, za opravljanje zimske službe uporablja tudi raztopino kalcijevega klorida, in sicer letno od 1,2 do 1,5 milijona litrov.

V zadnji večji zimski akciji, od torka popoldne do danes zjutraj so vzdrževalci Darsa posuli skupno približno 2400 ton soli. V silosih in skladiščih v devetih avtocestnih vzdrževalnih bazah je trenutno na zalogi še nekaj manj kot 10.000 ton posipnih materialov, torej za štiri tako velike akcije, kot je bila zadnja, pojasnjujejo na Darsu.

Za posipavanje ljubljanskih cest zimska služba v Ljubljani v povprečni zimi potrebuje okoli 3000 ton soli in okoli 4000 kubičnih metrov mešanice peska in soli. Poraba posipnih materialov je kar precejšnja na območju Ljubljane, saj je gibanje prometa drugačno kot na glavnih cestah in je poraba večja, so za STA pojasnili v ljubljanski zimski službi. Zaradi boljšega učinka v zadnjem času zimska služba v Ljubljani porabi več posipne mešanice kot prejšnja leta in manj soli.

Ljubljanska zimska služba ima posipnega materiala trenutno na zalogi za približno trikratno celovito posipanje. Trenutno imajo na zalogi za okoli 800 ton soli in okoli 600 kubičnih metrov mešanice. Podatke o porabi zimska služba sicer dnevno javlja oddelku za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana, ki je naročnik in plačnik storitve.

V Mariboru za občinske ceste in pločnike v mestu skrbi podjetje Nigrad, ki na eno zimsko sezono v povprečju porabi 2500 ton soli, okoli 50 ton kalcijevega klorida in okoli 2800 kubičnih metrov peska.

Cestno podjetje Maribor (CPM) pa skrbi za 750 kilometrov državnih, glavnih in regionalnih cest v Podravju ter več kot 1100 kilometrov občinskih cest v 23 občinah okoli Maribora in na Koroškem. Kot je STA povedal Jože Planinc iz CPM, v povprečni zimi porabijo okoli 10.000 ton soli in okoli 9000 kubičnih metrov posipnega drobljenca, pa tudi od 60.000 do 80.000 litrov posipne raztopine, odvisno od zime.

V tekoči zimi so doslej porabili okoli 3800 ton soli in okoli 3000 kubičnih metrov posipnega drobljenca. CPM ima trenutno v skladiščih in bazah okoli 4000 ton soli, je povedal Planinc.