Dogodek se je zgodil danes ob 13. uri v vojaški bazi v Peči na Kosovu, o njem pa je bil obveščen preiskovalni sodnik v Sloveniji. Okoliščine dogodka preiskujeta Obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva in komisija Slovenske vojske, so sporočili z Morsa.

V sporočilu za javnost so še dodali, da v Slovenski vojski in na obrambnem ministrstvu obžalujejo smrt vojakinje, njenim svojcem pa izrekajo sožalje.

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je v izjavi za medije povedal, da je bila pokojna vojakinja mlajša od 30 let, visokoizobražena in doma z območja Štajerske. Pripadnica Slovenske vojske je bila eno leto, to pa je bila njena prva misija v tujini, je dejal Korez.

Kot je dejal, po do zdaj znanih informacijah vojakinja ni poiskala strokovne pomoči. Današnji dogodek se je zgodil med načrtovanim usposabljanjem v bazi, zaradi katerega so vojaki iz skladišč organizirano vzeli osebno oborožitev, povedal Korez. "Vse kaže, da je prišlo do poškodbe z njeno osebno oborožitvijo," je dejal in dodal, da do dogodka ni prišlo med usposabljanjem.

Korez je povedal, da je poveljnik ostale pripadnike kontingenta obvestil o dogodku in jim ponudil podporo, vojaki pa nadaljujejo izvajanje nalog skladno s svojimi zadolžitvami. Korez je še dejal, da v zadnjih petih letih v Slovenski vojski na delovnem mestu ni bilo nobenega samomora.

Na Kosovu trenutno služi 387 pripadnikov Slovenske vojske, od leta 2000, ko je Slovenija tja prvič napotila svoje vojake, pa jih je v tej državi delovalo že okoli 1900.

To je prva smrtna žrtev med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini.

MZZ  in Türk obžalujeta smrt slovenske vojakinje na Kosovu

Ministrstvo za zunanje zadeve je danes izrazilo obžalovanje in sožalje ob smrti slovenske vojakinje na Kosovu, ki je hkrati prva smrt med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini. Več pa zaradi še vedno nejasnih okoliščin dogodka na MZZ za STA niso želeli povedati.

O dogodku je bil obveščen preiskovalni sodnik v Sloveniji, okoliščine pa preiskuje Obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva in komisija Slovenske vojske.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk obžaluje današnjo smrt slovenske vojakinje na Kosovu in je njeni družini že izrekel sožalje, so za STA povedali v uradu predsednika republike. Dodali so, da predsednik v najkrajšem času pričakuje poročilo Slovenske vojske o preiskavi dogodka.