Hišna pomočnica pripeljala roparje

Prav iskanje hišne pomočnice, šlo naj bi za 45-letno Criseldo Gesman Dayag, je rdeča nit preiskave, saj oblasti žensko sumijo, da je bila povezana z zločinci in jih je zato spustila v hišo umorjenega para. Službo je nastopila le nekaj tednov pred tragičnim dogodkom, Bohinčeva in Tioseco pa sta jo najela na priporočilo znanca. Od nje sta takrat menda zahtevala policijsko potrdilo o nekaznovanosti, ki naj bi jima ga tudi predložila, policisti pa zdaj preverjajo, ali je bilo potrdilo avtentično. Po zadnjih informacijah naj bi ženska malo po pol enajsti uri zvečer svoji sodelavki dejala, da gre po nakupih v bližnjo trgovino. Vrnila se je s tremi oboroženimi moškimi, ki so drugo hišno pomočnico trdno zvezali in ji nataknili prevezo čez oči.

Roparji so v hišo vdrli, ko sta bila Bohinčeva in Tioseco odsotna, po podatkih policije pa so v svoje malhe pobasali dragocenejše imetje para, med katerim sta bili tudi dve videokameri, prenosni računalnik in več steklenic vina. Nagrabljeno imetje so po strelskem obračunu pustili na kraju zločina in pobegnili z avtomobilom svojih žrtev, ki so ga policisti kmalu našli v bližini tragedije. Višji inšpektor Elmo San Diego, vodja policijskega okrožja, je povedal, da za zdaj ni jasno, ali so kriminalci iz hiše odnesli še kar koli drugega. To zdaj ugotavljajo Tiosecovi sorodniki, ki pregledujejo njuno imetje. Policija surov zločin obravnava kot neuspel poskus ropa, ki je spodletel, ker sta se Bohinčeva in njen izbranec nepričakovano zgodaj vrnila domov in roparje presenetila.

So ju poskušali ugrabiti?

"Za zdaj nismo aretirali še nikogar. Storilce še vedno iščemo," je povedal Benjamin Elenzano, vodja manilske enote za preiskovanje umorov, ki je potrdil, da je žrtvi zadelo več nabojev in da sta za posledicami hudih ran takoj umrla. Po besedah Nestorja Tabiraoja, višjega policijskega častnika, pa so policisti morilcem že na sledi. "Na prizorišču smo našli tulce nabojev kalibra devet milimetrov, ki so jih iz orožja izstrelili osumljenci, in tudi druge dokaze. Uspelo nam je dobiti slike osumljencev, ki so jih posnele videokamere, pritrjene na garažo," je dejal Tabirao.

Pojavljajo pa se tudi nove teorije o morebitnem motivu krutega dejanja. Dominic Tioseco, bratranec umorjenega 28-letnika, je prepričan, da je Alexis v mestu, kjer so nasilni zločini, vključno z ropi in ugrabitvami, žalosten vsakdan, postal žrtev lastnega uspeha. "Po različici, ki so mi jo sporočili sorodniki, je bila nova hišna pomočnica članica kriminalne tolpe. Očitno so zločinci izbrali večer, ko so se lahko splazili v hišo in čakali na Alexisa in Niko. Videti je, kot da je tolpa nameravala par ugrabiti, nato pa jim je ta namera spodletela ali pa so se začeli prerivati," meni Dominic Tioseco.

Kruta smrt nesrečnega para je pretresla svetovno kulturno javnost, saj sta oba veljala za uspešna filmska kritika in ustvarjalca.