Pravi, da se ničesar ne spominja

Obtoženi, ki je v Ljubljani na črno delal kot picopek, je vseskozi trdil, da se dogodka zaradi pijanosti ne spominja. Tisti dan naj bi namreč izvedel, da je njegova sestra v Bosni (po dolgih sedmih letih truda) rodila sina, kar je proslavil z nočnim pohajanjem po lokalih. Naslednje, kar se menda spominja, je, da se je zjutraj zbudil na avtobusni postaji. A preiskava je pokazala, da je vsekakor streljal on. S prijateljem sta prečkala postajo, ko jima je z avtobusom pot prekrižal Likar. Bojaniću se je zdelo, da ga je skoraj povozil, kar ga je tako razjezilo, da je izvlekel pištolo, ustrelil proti vozniku in ga ranil v levo roko, nato pa mirno odšel naprej. Likar, ki mu je devetmilimetrska krogla povzročila zdrobitveni prelom na levi podlahtnici, je na sodišču povedal, da je hotel zapeljati na peron, ko je na desni opazil moška. Iz vljudnosti je ustavil, ko pa je v zunanjem ogledalu opazil, da je eden od njiju zavil za avtobus, je zapeljal naprej. Ko je odprl vrata, da je potnica izstopila, je zaslišal kričanje in zagledal moškega, ki je šel mimo sprednjega dela vozila in do njegove leve šipe. Ko je za nekaj centimetrov odprl steklo, da bi vprašal, kaj se dogaja, je neznanec izza pasu potegnil pištolo in ustrelil.

"Sedemletna kazen je pravična in neogibno potrebna"

Tožilka Julijana Uhan ni verjela, da je bil obtoženi močno pijan - oškodovanec in še ena priča sta namreč izjavila, da se ni opotekal in se je normalno vedel. A sodišče je sprejelo mnenje izvedenke Martine Žmuc Tomori o bistveno zmanjšani prištevnosti. To in dejstvo, da je uboj ostal pri poskusu, sta olajševalni okoliščini, ki so ju upoštevali pri odmeri kazni. "Brez teh okoliščin ne bi razmišljali o kazni, ki bi bila nižja od desetih let zapora. In prepričani smo, da je izrečena kazen pravična in neogibno potrebna," je poudarila predsednica sodnega senata Alenka Grosek. Mnenje zagovornika Ivana Stošića, da gre v resnici milejše kaznivo dejanje povzročitve hude poškodbe so zavrnili, češ da je Bojanić streljal v vitalne dele telesa in z majhne razdalje ter da gre le srečnim okoliščinam pripisati, da je voznik ostal živ. Krogla je namreč najprej zadela steklo, potem pa se je ustavila ob kosti v rami. Sicer so Likarja s premoženjskopravnim zahtevkom, ki znaša 56.000 evrov, napotili na pravdo.

"Ste tujec brez zaposlitve in bivališča. Obstaja nevarnost, da boste kaj takega ponovili, kajti pištole nismo našli. Pa tudi sicer očitno znate priti do orožja, jaz ne znam in večina drugih tudi ne," je odločitev senata, da obtoženi zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe ostane v priporu, pojasnila Groskova.