73-letni Fritzl, ki je 24 let v kleti svoje hiše v avstrijskem Amstettnu zadrževal svojo hčerko Elisabeth in jo posiljeval, se je izrekel za nedolžnega umora enega od sedmih otrok, rojenih v incestnem razmerju s hčerko, ki je leta 1996 umrl nekaj ur po rojstvu, ker ni bil deležen nujne pomoči.

Če bo spoznan za krivega umora, mu grozi dosmrtna kazen, za zasužnjevanje pa je zagroženih od deset do 20 let za zapahi. Po avstrijski zakonodaji se sicer kazni ne seštevajo in na koncu obvelja le najvišja izrečena kazen, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Fritzl je sicer priznal krivdo za nezakonito zadrževanje v ujetništvu, posilstva in incest, ki se kaznujejo z od enega do 15 let zaporne kazni. V odgovoru na vprašanje sodišča je poleg tega zanikal tudi grožnje svojim ujetnikom, da jih bo v primeru poskusa bega usmrtil s plinom.

Fritzl je na sojenju spregovoril o zlorabah v otroštvu

Na sodišču je pojasnil, da je v otroštvu tudi sam trpel zaradi zlorab. "Imel sem zelo težko otroštvo," je dejal s tresočim glasom. "Mama me ni želela. Stara je bila 42 let, ko me je imela. Enostavno ni želela otroka in temu ustrezno je ravnala z mano. Pretepala me je," je dejal 73-letni upokojeni elektroinžener.

Kot je dejal, se je pri 12. letih nato odločil, da udarcev ne bo več dolgo toleriral. "Od tega trenutka sem bil zanjo poosebljen satan," je dejal Fritzl, ki je z mamo živel v isti hiši do njene smrti leta 1980. Ob tem je pojasnil, da tudi ona ni imela lepega otroštva. "Njeno življenje prav tako ni bilo najboljše. Odrasla je na kmetiji in morala je delati od osmega leta," je po poročanju AFP povedal Fritzl, ki je očeta videl le redko.

V javnosti prvič od grozljivega odkritja aprila lani

Fritzl se je na današnjem začetku sojenja, ki poteka ob strogih varnostnih ukrepih, v javnosti pojavil prvič od grozljivega odkritja v kleti njegove družinske hiše aprila lani. Za sojenje velja tudi veliko medijsko zanimanje. V polno zasedeni dvorani je bilo na začetku sojenja prisotnih 95 predstavnikov medijev, približno 100 fotografov in snemalcev, ki so akreditirani za spremljanje sojenja, pa v sodno dvorano niso spustili. Ko je bilo na začetku kakih 20 minut dovoljen dostop snemalcem in fotografom, je Fritzl obraz skrival za modo mapo.

Večina sojenja bo sicer potekala za zaprtimi vrati, saj želi sodišče s tem zaščititi žrtve, tudi šest otrok, ki jih je v ujetništvu rodila Fritzlova hčerka Elisabeth in ki so večinoma mladoletni. Žrtve sicer na sojenju ne bodo osebno pričale. Ob predvajanju 11-urnega pričanja danes 42-letne Elisabeth, ki je bilo posneto vnaprej in ki ga bodo predvajali po delih, pa mediji ne bodo prisotni.

Tožilka Fritzla obtožila, da za dejanja ne kaže nobenega obžalovanja

Tožilka Christine Burkheiser je danes med drugim kot "nepredstavljivo mučeništvo" označila trpljenje, ki ga je Fritzl v 24 letih povzročil hčerki, ob tem pa obtoženca obtožila, da ne kaže nikakršnega obžalovanja.

Pred sodno dvorano so se zbrali tudi številni protestniki in člani avstrijske organizacije za zaščito otrok, ki so hoteli opozoriti na otroške žrtve pedofilije in pozvati k zaščiti otrok, nekateri pa so imeli s seboj otroške punčke, umazane s krvjo.

O krivdi 73-letnega Fritzla bodo odločali trije sodniki in osem porotnikov, razsodba pa naj bi bila znana že v petek. Tožilci so sicer zaprosili, da obtoženec kakršno koli kazen odsluži v psihiatrični ustanovi, še piše AFP.