Alkohol že v manjših količinah zmanjšuje sposobnosti varne vožnje

Kljub vsem opozorilom pa se na cestah še vedno vse prevečkrat znajdejo pijani vozniki, ki opozoril in dobronamernih nasvetov ne jemljejo resno. "V prometu odloča vsaka desetinka sekunde, pomemben je vsak odvečni centimeter, ki ga voznik prevozi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Od opraskanega odbijača do katastrofe je zelo majhen korak," je opozoril Sušanj.

O sicer dobro znanih negativnih vplivih alkohola na vožnjo avtomobila je spregovorila tudi Majda Zorec Karlovšek z Inštituta za sodno medicino. "Alkohol že v manjših količinah zmanjša sposobnosti za varno vožnjo. Z večjo koncentracijo alkohola narašča tudi verjetnost, da bo vinjeni voznik povzročil prometno nesrečo. Če ima voznik v krvi 0,8 promila alkohola, je verjetnost, da bo povzročil prometno nesrečo, že štirikrat večja, kot če bi za volan sedel trezen, pri 1,4 promila pa je ta verjetnost kar 15- do 20-krat večja," je povedala Majda Zorec Karlovšek in znova poudarila, da so vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, izjemno nevarni.

Strokovnjakinja z Inštituta za sodno medicino je ob tej priložnosti opisala, kako alkohol vpliva na posameznikove vozne sposobnosti. "Alkohol deluje na centralni živčni sistem in ga zmoti. Prvi učinki se pokažejo pri preizkusih našega vida. Alkohol namreč zmanjšuje sposobnost vidnih zaznav, saj v oko pride manj dražljajev. Težje se prilagajamo na spremembo med svetlobo in temo, slabše ocenimo razdalje in vidimo iz strani, poleg tega pa težko opredelimo položaj v prostoru. Pojavlja se tudi dvojni vid," je razložila Majda Zorec Karlovšek ter opozorila, da alkohol spodbudi agresivnost, omeji sposobnost za kritično presojo, pod njegovim vplivom pa smo pripravljeni tudi več tvegati. "Že po treh kozarčkih vina se pojavijo prvi znaki, kot na primer slabše zaznavanje rdeče barve, torej na primer rdeče luči na semaforju. Z višjo koncentracijo naraščajo tudi opisane težave," je še opozorila strokovnjakinja.

Intenzivni nadzor tudi v prihodnjih dneh

O alkoholu za volanom je spregovoril tudi naš plavalski šampion in evropski prvak ter rekorder na 100 metrov mešano v kratkih bazenih Peter Mankoč, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v policiji. "Tudi kateri od vrhunskih plavalcev je na primer na zabavah po tekmah kdaj preveč popil, kar se mu je poznalo na treningih, in to ne samo naslednji dan, temveč ves teden. Če športnik na treningu dosega nekoliko slabše rezultate, to ni tako velik problem, če pa v takšnem stanju sedeš za volan, lahko povzročiš smrtno nesrečo," je Mankoč slikovito opisal učinke alkohola na človeško telo. "Če že ne drugače, naj se tisti, ki nameravajo piti alkohol in voziti, spomnijo, kolikšna je kazen, če te ustavijo policisti, in kolikšni so stroški ponovnega opravljanja vozniškega izpita. Če se vsakič, ko piješ, odločiš za prevoz s taksijem, je to še vedno precej ceneje kot stroški, ki nastanejo zaradi vožnje pod vplivom alkohola," je dejal Mankoč.

Kot je napovedal Robert Sušanj, bo policija tudi v prihodnjih dneh nadaljevala intenzivni nadzor. "Možnost, da vas policisti ustavijo in kaznujejo, bo zato precej večja. Opozarjam, da sta alkohol in vožnja motornega vozila nesprejemljiva," je povedal Sušanj. Majda Zorec Karlovšek pa je pozvala vse veseljake, naj poskrbijo za varen prevoz in volan avtomobila prepustijo nekomu, ki alkohola ne bo pil.