Ni manjkalo niti težav z elektriko, saj je podrta smreka potrgala električne vode, zaradi česar so bili kmalu po poldnevu brez elektrike v Ratečah, Planici in Tamarju. Gladine rek so se v večini znižale, še najpočasneje se bosta umirili Krka in Ljubljanica, ki sta včeraj še poplavljali. Takole je bilo med Planino in Uncem, zaradi česar je bila cesta zaprta. Zaradi obilnega dežja konec tedna se je sprožilo več zemeljskih plazov, v Karavankah in Julijcih pa je velika nevarnost trganja snežnih plazov.

Na Kaninu je bilo včeraj pozno popoldne že več kot šest metrov snega. Poldrugi meter ga je bilo tudi na prelazu Predel, kjer so Italijani zaradi nevarnosti snežnih plazov zaprli glavno cesto. Prebivalci Loga pod Mangartom in okoliških krajev imajo tako edino povezavo s svetom prek Bovca. Podobno je tudi v dolini Trente, kjer so zaradi debele snežne odeje zaprli tudi 1611 metrov visok prelaz Vršič.

Medtem ko so Trentarji vajeni, da ob hudih zimah kar nekaj mesecev ne morejo prek Vršiča, pa je zaprta cesta prek Predela (včeraj že četrti dan) povzročila veliko težav predvsem tistim, ki vsak dan odhajajo na delo v Italijo. "Na Predelu živita dve družini, v vasi Strmec pa tri. Ljudje morajo zdaj na delo v Trbiž in okolico po skoraj 70 kilometrov daljši poti prek Učja. Ne pomnimo, da bi bila cesta kdaj toliko časa zaprta. Očitno so se na italijanski strani ustrašili snežnih plazov ali pa so nepripravljeni na takšne razmere," je povedal Žarko Mlekuž, tajnik krajevne skupnosti Log pod Mangartom.

Cesta Trbiž-Predel je državna cesta in zanjo ne odgovarja občina Trbiž, kjer imajo v teh dneh izredne razmere. Razen ceste proti Predelu imajo na italijanski strani tudi težave s čiščenjem ceste od Trbiža do Rajbla, neprevozna pa naj bi bila tudi cesta na odseku do Selle Nevee. Italijanski cestarji so v preteklosti sloveli po dobro očiščenih prometnicah, novogoriško Cestno podjetje Gorica pa je svoje delo tokrat opravilo odlično. Sproti čistijo cesto proti Predelu, ki je prevozna z zimsko opremo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi bovški župan Danijel Krivec ponudil italijanski strani pomoč slovenskega cestnega podjetja.

Veliko težav pa imajo zaradi izjemne višine snega na našem edinem visokogorskem smučišču Kaninu. Domačini pravijo, da ga bo na vrhu ob uresničenih napovedih vremenoslovcev čez nekaj dni kar osem metrov. Toliko ga v decembru ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. "Žičnica obratuje 35 let. Toliko snega ob začetku sezone še ni bilo. Ne vem, kdaj bomo lahko smučišče pripravili za varno smuko. Če se vreme umiri, potem bi morda del smučišča pripravili do konca tedna. Najprej progo Sedlo in odsek do postaje C. Zaradi nevarnosti snežnih plazov bosta nazadnje odprti progi Prevala in Veliki graben," je povedal Aleš Uršič, direktorr ATC Kanin.