Kot so na policiji zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so obiskovalcem gora tokrat svetovali in jih opozarjali na naslednjih planinskih poteh oz. smereh: Planina Blato - Sedmera jezera - Komarča, Vršič - Mojstrovka - Vršič, Kamniška Bistrica - Repov kot - Srebrno sedlo - Planjava, Mangartsko sedlo, Vrata - Luknja - Plamenica - Triglav - Vrata, Kališče - Storžič - Velika Polana - Kališče ter Lepena - Krnska jezera - Krn - Lepena.

Opozarjali so jih predvsem na pomen varnega gibanja, primerne obutve in oblačil, vpisovanja v knjigo obiskovalcev gora in spremljanja vremenske napovedi.

Na podlagi informacije meteorološke službe na Kredarici o bližajoči se nevihti, ki naj bi Julijske Alpe zajele sredi dneva, pa so policijske patrulje, ki so 23. avgusta sodelovale v preventivni akciji, planince opozorile tudi na resno nevarnost hudih neviht z močnejšim deževjem in strelami ter možnih snežnih padavin ponoči.

Policisti so tako na območju Mojstrovke zaradi resne nevarnosti za življenje v dolino napotili tri tujce, na območju Triglava sedem domačih planincev in osem tujih turistov ter na območju Mangarta pet domačih in sedem tujih planincev. Po sestopu v dolino so se vsi planinci zahvalili za pomoč, predvsem pa policistoma na območju Mangarta, ki sta pomagala varno sestopiti družini s tremi otroki, starimi med 4 in 8 let.

Skupaj so policisti zaradi neprimerne opreme (obutev, oblačila, čelada), predvsem pa zaradi jasne in nedvoumne napovedi o poslabšanju vremena v gorah opozorili 41 planincev, in sicer 18 domačih in 23 tujcev, med katerimi je bilo največ Madžarov, Poljakov in Čehov. Vseh 18 domačih planincev je opozorila oziroma priporočila policistov upoštevalo.