Borisa Šuštarja, ki je včeraj prvič po skoraj pol leta stopil pred oči javnosti, so na ljubljansko sodišče pripeljali z vklenjenimi rokami, kjer se je srečal in objel s svojo prav tako obtoženo ženo. Bila je videti veliko manj zaskrbljena kot njen mož. Po nekajminutnih formalnih opravilih in začetnih ugovorih zagovornikov zlasti glede očitanih kaznivih dejanj izsiljevanj se je sojenje začelo z branjem obtožnice. Več kot deset strani dolga obtožnica, ki jo je okrožni državni tožilec Gorazd Fišer prebiral kar štirideset minut, Borisa Šuštarja bremeni kaznivega dejanja jemanja podkupnine, tako kot njegovo ženo Rozano Šuštar pa tudi kaznivega dejanja izsiljevanja. Solastnik podjetja Start Stanislav Droljc je obtožen kaznivega dejanja pomoči pri jemanju podkupnine in izsiljevanja, nekdanjega prokurista podjetja Iskra - Stikalni elementi Boštjana Šobo pa obtožba bremeni pomoči pri izsiljevanju in lažnega izdajanja za uradno osebo.

Posojilo ali podkupnina?

V obtožbi piše, da je Stanislav Droljc aprila lani Darku Selanu (ki je vso zadevo tudi prijavil pristojnim organom), direktorju družbe Selda Pack, ponudil možnost pridobiti nepovratna sredstva na razpisu gospodarskega ministrstva. Po pridobitvi teh sredstev bi moral Selan za uslugo odšteti 210.000 nemških mark. Selan je v posel privolil, Šuštar pa je vso zadevo izpeljal. Kot predsednik razpisne komisije na gospodarskem ministrstvu je v sodelovanju s še enim članom pripravil seznam dobitnikov državnih sredstev, ki sta ga kasneje zagovarjala tudi pri ministrici Tei Petrin. Družbi Selda Pack je dodelil 26,8 milijona tolarjev nepovratnih sredstev. Zapletlo pa se je, ko Selan ni izpolnil obljube in ni hotel dati 210.000 nemških mark. Zato ga je Droljc avgusta lani najprej poklical in ga spomnil na dano obljubo, kmalu nato pa mu je prinesel fiktivno fakturo ameriške družbe G.S.P International Corporation s Floride za dobrih 62.000 ameriških dolarjev, s katero bi Selan deloma poplačal svoj "dolg". Po trditvah tožilstva je fakturo izročil Droljcu Šoba, prokurist podjetja G.S.P., Droljc pa je Selanu že takrat zagrozil, da se mu bo slabo pisalo, če ne bo plačal računa. Ker je Selan "trmasto" vztrajal pri svojem, se je v vse skupaj čez čas vključila Šuštarjeva žena in Selana večkrat klicala ter mu začela celo groziti, da bodo pretepli otroke in podobno. Vse skupaj se je končalo 6. novembra lani, ko je Selan v pivnici v Murglah izročil Šuštarju v Droljčevi navzočnosti 70.000 nemških mark. Takrat so jih tudi aretirali policisti.

Šuštar je v svojem zagovoru pred tričlanskim senatom, ki mu je predsedovala sodnica Stanka Živič, dejal, da v celoti vztraja pri zagovoru pred preiskovalno sodnico, torej, da naj bi skupaj s svojo ženo v začetku lanskega leta Selanu posodil 70.000 nemških mark. Če ne bi bilo Droljca, Selanu ne bi dal posojila, saj ju je Droljc seznanil. V nadaljevanju je pojasnil, da je bil član razpisne komisije in ji na izrecno željo ministrice Petrinove tudi predsedoval. Ministrica bi lahko upoštevala mnenje komisije, lahko pa bi se odločila, da bo drugače razdelila denar izbranim podjetjem. Zagotovil je, da nobena odločitev o razdelitvi državnih pomoči ni bila sprejeta brez vednosti Petrinove in da glede na to ne vsebinsko ne formalno ne more odgovarjati za njene odločitve. Podjetjem naj bi denar delili na podlagi meril in v skladu z evropskimi pravili, pri tem pa naj ne bi bil kršen noben zakon, predpis ali merilo ministrstva. Šuštarja jezi tudi trditev tožilstva, da je družba Selda Pack dobila denar v zameno za podkupnino. Poleg tega je izpodbijal trditev, da bi moral Selan po pridobitvi teh sredstev za uslugo odšteti 210.000 nemških mark. "Kje je tu interes podjetja? Takih podkupnin ni nikjer na svetu!" Ogorčen je bil tudi zaradi navedb, da naj bi Selanu grozil s črnogorsko mafijo. Zaradi tega mu namreč priporniki govorijo, da je član črnogorske mafije.

Selanovo hujšanje

Tudi kolikor ve Stanislav Droljc, je Selan le vrnil Šuštarju posojeni denar. Ugovarjal je tudi trditvi tožilstva, da je naklepno pomagal Šuštarju pri jemanju podkupnine, in zavrnil očitke glede izsiljevanja. Pri tem ni vedel, kdaj sta se Šuštar in Selan dogovorila za posojilo. V daljšem zagovoru je razložil, da sta se s Selanom spoznala leta 1996, ko naj bi bila družba Selda Pack že v velikih finančnih težavah. Že takrat naj bi Selanu posodil 10 milijonov tolarjev, a mu jih Selan kar lep čas ni vrnil. Nato mu je še večkrat pomagal kot svetovalec družbe Start z iskanjem finančnih injekcij in mu ne nazadnje priporočil, naj se prijavi na razpis gospodarskega ministrstva. Skušal je prikazati, da s Selanom nista bila le v poslovnih odnosih, temveč tudi kolega. To naj bi dokazovalo tudi to, da sta si lani skupaj ogledala eno izmed tekem na evropskem nogometnem prvenstvu, Droljc pa naj bi spremljal tudi Selanovo hujšanje. Prav zato naj ne bi bilo razlogov, da bi mu grozil. S Šobo naj bi se spoznala junija lani, do takrat pa ni slišal za družbo G.S.P. na Floridi. Ko je tožilec Fišer predložil račun G.S.P. s Floride, na podlagi katerega naj bi Selan plačal za raziskave ameriškega trga, kamor naj bi prodrl s svojo proizvodnjo, Droljc ni vedel povedati, kdo je račun sestavil in dodal znesek. Zanimala ga je le usoda Selanovih poslov, in čeprav je skrbel za družbo Selda Pack, ni vedel za nameravane raziskave ameriškega trga.

Zadnja sta pred sodnico nastopila Boštjan Šoba, ki se je izdajal za davčnega inšpektorja in Rozana Šuštar. Prvi je zanikal izjavo pred preiskovalno sodnico, da je prokurist podjetja G.S.P. Da res ni lastnik ali ustanovitelj tega podjetja, naj bi dokazovali tudi izpiski iz registra na Floridi, ki jih je predložil Šobov zagovornik. Šoba pa je priznal, da je s floridskim podjetjem, ki je za Selana izdalo fakturo za tržne raziskave, sodeloval in da jim je v Sloveniji iskal stranke. Šuštarjeva žena je v kratkem zagovoru povedala le, da ni nikoli grozila Selanu, da ga je le nekajkrat poklicala, ne ve pa, kaj naj bi se na srečanjih pogovarjala Selan, Droljc in Šoba.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji četrtek, ko naj bi zaslišali prve priče, ki jih je predlagalo tožilstvo, in sicer Darka Selana in njegovo ženo Nušo Selan, direktorja Stillesa Aleksandra Hatlaka, tri člane razpisne komisije gospodarskega ministrstva, Igorja Nagliča, Irmo Gubanec in Marijo Blažič, direktorja Slovenijavina Jožeta Koviča in gospodarsko ministrico Tejo Petrin.