Ashtonova je po srečanju ocenila, da so današnji pogovori potekali "v dobrem in konstruktivnem ozračju". "Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali dialog s ciljem normalizacije odnosov med stranema in oba politika sta privolila v sodelovanje," je še pojasnila v sporočilu za javnost.

Izrazila je tudi prepričanje, da je dialog v interesu obeh strani. Pojasnila je, da je njegov namen izboljšati življenje ljudi ter Srbijo in Kosovo približati Evropski uniji.

Pred skupnim srečanjem se je Ashtonova s premieroma danes sešla tudi ločeno.

Dačić je po pogovorih dejal da so govorili o dialogu. Napovedal je, da bo naslednje srečanje novembra in da bo Srbija dotlej pripravila platformo za dialog s Prištino. V nadaljevanju dialoga naj bi odprli vse teme, od uresničevanja doslej sprejetih dogovorov, telekomunikacij in energetike do političnih vprašanj, je še pojasnil.

Dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU se je začel marca lani, v devetih krogih je prinesel sedem sporazumov. EU želi najprej implementacijo vseh dogovorov, sicer pa je treba opredeliti teme, o katerih se bo še razpravljalo. Da v Bruslju od Srbije pričakujejo uresničevanje že dogovorjenega v dialogu s Prištino, je prejšnji teden med obiskom v Beogradu poudaril tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle.

Dačić je po srečanju s Fülejem v Beogradu dejal, da je Srbija pripravljena na politični in tehnični dialog s Prištino, ne more pa sprejeti pogojev, ki bi predstavljali priznanje Kosova. Povedal je še, da je dobil zagotovilo, da bo dialog s Prištino, če bo Srbija v njem sodelovala, "statusno nevtralen".

Mediji v Beogradu in Prištini današnje prvo srečanje visokih političnih predstavnikov po več kot petih letih označujejo za senzacijo, saj politika nista v najboljših odnosih. Dačić je Thacija po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že večkrat označil za vojnega zločinca, kosovski premier pa je srbskega kolega označil za predstavnika srbske politike v 90. letih prejšnjega stoletja.