"Nagrada je v čast vsem evropskim državljanom ter vsem članicam in institucijam EU," pravijo voditelji in dodajajo, da je v trenutkih negotovosti takšno priznanje za pretekle dosežke povezave močan poziv k "ohranitvi in krepitvi Evrope za naslednjo generacijo".

Voditelji se zato zavedajo, da "sta za napredek te skupnosti, ki jo družijo miroljubni interesi, potrebna nenehna skrb in neomajna volja", in se čutijo "osebno odgovorni za to, da Evropa ostane celina napredka in blaginje".

Nagrado bodo prevzeli prvi trije možje osrednjih institucij

Nobelovo nagrado za mir bodo v imenu EU prevzeli prvi možje treh osrednjih institucij EU, Evropskega parlamenta, Evropskega sveta in Evropske komisije. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa si želi, da bi bili na slovesnosti ob tem prisotni voditelji vseh članic povezave.

Odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir je prejšnji petek sporočil, da bo to priznanje letos prejela EU za prispevek k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi ter ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

Nagrado bo unija prevzela 10. decembra v Oslu.

Kaj bo z nagrado, še ni znano

Ni pa še jasno, kaj bo unija storila z denarno nagrado, ki je letos vredna osem milijonov švedskih kron ali 940.000 evrov.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v četrtek dejal, da nagrade seveda ni mogoče razdeliti med dobrih 500 milijonov evropskih državljanov, prepričan pa je, da bo EU denar porabila za projekt, s katerim bo storila nekaj dobrega.