Po njegovih besedah ima Evropa pred seboj zelo težko pot. "Reforme in strategije, ki so jih oblikovali evropski politiki, rezultatov ne bodo prinesle še nekaj časa,“ je poudaril na srečanju vodij podjetij v New Delhiju.

Evropski finančni ministri so včeraj uradno zagnali 500 milijard evrov težak stalni sklad za zaščito evra (ESM), ki bo sčasoma nadomestil začasnega (EFSF). Najverjetneje najbolj ogrožena država v evroobmočju je trenutno Španija, poroča Reuters. Voditelji območja s skupno valuto so za španske banke že pripravili 100 milijardno vrečo denarja. Tako trgi kot ekonomisti pa pričakujejo, da bo Madrid v prihodnjih mesecih zaprosil še za splošno finančno pomoč.

IMF: Fiskalni prepad v ZDA in kriza v Evropi sta največji nevarnosti

Geithner je ocenil, da so evropski voditelji pripravili obetaven okvir za spopad s krizo, veliko pa bo odvisno od tega, kako se bodo politiki odzivali na zahtevno politično strategijo. Medarodni denarni sklad (IMF) je pred dnevi izdal poročilo, v katerem ocenjuje, da sta tako imenovani fiskalni prepad v ZDA in ekonomska kriza v evroobmočju dve največji nevarnosti, s katerimi se sooča svetovno gospodarstvo.

Finančni minister je razmeroma prepričan, da bo Washington lahko obvladoval izzive, ki jih prinašajo dvigi davkov in nižanje javne porabe. Fiskalni prepad naj bi ZDA zadel v začetku naslednjega leta. "Pred seboj imamo vrsto davčnih in političnih odločitev, ki jih moramo sprejeti do konca leta. Sem razmeroma prepričan, da nam bo to s skrbnim načrtovanjem tudi uspelo," je dodal Geithner.