Potreba po poglabljanju demokracije

Lukšič se danes udeležuje srečanja voditeljev strank s področja Balkana in srečanja voditeljev strank članic PES. Glavni del dogajanja pa se bo odvil v soboto, ko bo kongres PES, v okviru katerega bo Lukšič sodeloval na okrogli mizi voditeljev strank z naslovom Skupaj za družbo, ki jo potrebujemo.

Kot je dejal danes v izjavi za slovenske novinarje v Bruslju, bo v svojem nastopu izpostavil potrebo po poglabljanju demokracije, ki je po njegovih besedah nujno, saj je neoliberalizem izsušil prostor za demokratično razpravo, okrepil centre moči, ki so v kapitalu, ter postavil etično držo, ki politiki določa kredibilnost, na stranski tir.

Evropski socialisti ne verjamejo tako močno v stranko kot evropska desnica

Kongres PES, ki se sestaja dvakrat v petih letih, bo izvolil predsednika in začrtal nadaljnje usmeritve stranke. Potem ko je položaj predsednika iz zdravstvenih razlogov predčasno zapustil nekdanji danski premier Poul Nyrup Rasmussen, je to vlogo začasno prevzel bivši bolgarski premier Sergej Stanišev, ki bo na kongresu po pričakovanjih izvoljen tudi za nov mandat dveh let in pol.

Na kongresu sicer ne bo pomembnih obrazov evropske levice, kot je francoski predsednik Francois Hollande, niti predsednika hrvaške vlade Zorana Milanovića, kar po Lukšičevih besedah kaže na to, da evropski socialisti ne verjamejo tako močno v stranko kot evropska desnica, kjer se kongresov običajno udeležujejo vsi prvaki.

"Levica je hendikepirana, ker je zadržana, in ker je zadržana, takoj izgubi oblast"

Desnica je v evropskem prostoru po mnenju predsednika SD močnejša zato, ker je merilo za zmago na volitvah etična brezskrupuloznost in diskreditacija protikandidatov, ne pa moralna, kulturna in intelektualna superiornost. "Levica je hendikepirana, ker je zadržana, in ker je zadržana, takoj izgubi oblast," meni Lukšič.

To po njegovih besedah velja tudi za Slovenijo, ki ima v mednarodnem prostoru problem s kredibilnostjo, saj se premier v postopku težko pogovarja s kolegi iz drugih držav. Ob tem je Lukšič obžaloval "vaško" slovensko politiko, dejstvo, da so "ključni ljudje v procesih", in način, na katerega se vlada loteva reševanja krize, ki je po njegovem mnenju "absolutno mimo".