Na seznamu je enajst nekdanjih ministrov, deset nekdanjih namestnikov ministrov in dvanajst sedanjih in nekdanjih poslancev. Grško vrhovno sodišče je primer prevzelo, potem ko je grški premier Antonis Samaras preiskovalcem finančne policije zaukazal, naj vse pridobljene informacije posredujejo vrhovnemu sodišču.

Predsednik grškega parlamenta, konservativni poslanec Evangelos Meimarakis, je že zanikal obtožbe, da je bil skupaj z dvema nekdanjima ministroma vpleten v deset milijard evrov vredno pranje denarja, medtem ko je med letoma 2004 in 2007 zasedal položaj obrambnega ministra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskava sledi obljubam finančnega ministrstva, da bo ostreje nastopilo proti utajevanju davkov, ki Grčijo vsako leto stane več milijard evrov na leto. Do preiskave pa je prišlo ravno v času, ko grška vlada drastično zmanjšuje pokojnine in plače javnih uslužbencev, s čimer želi doseči zastavljene fiskalne cilje.

Vlada namreč že zaključuje uvedbo varčevalne ukrepe v vrednosti 11,5 milijarde evrov, ki so jih zahtevali mednarodni upniki Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.