Povprečno se je obseg posojil v obdobju med junijem in avgustom v območju z evrom v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčil za 0,5 odstotka.

Predsednik ECB Mario Draghi je na novinarski konferenci ta mesec ocenil, da skromno posojanje zasebnemu sektorju odraža pesimistična pričakovanja glede gospodarske rasti območja z evrom ter pretirano izogibanje potencialno tveganim naložbam v luči krize.

ECB je sicer v dveh ločenih avkcijah decembra lani in februarja letos bankam v območju z evrom odobrila za več kot 1000 milijard evrov poceni posojil. A vse kaže, da ta sredstva še naprej nikakor ne najdejo poti do gospodarstva.

Avgusta se je medtem po podatkih ECB okrepila količina denarja v obtoku, čeprav nekoliko manj kot v predhodnem mesecu. Vrednost monetarnega agregata M3 se je zvišala za 2,9 odstotka, potem ko je julija beležila 3,8-odstotno, junija pa 3,1-odstotno rast.

Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med junijem in avgustom kazalo na 3,2-odstotno rast. Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB M3 uporablja kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere. Cilj centralne banke je, da je inflacija območja evra blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma.