Pogovor, na katerem je poleg poslancev sodeloval še diplomat in politik Peter Bekeš, je pripravila območna organizacija Socialnih demokratov Murska Sobota, vodil pa ga je poslanec Dejan Židan. Goste je izzival z nekaterimi napovedmi, ki jih je bilo slišati v zadnjem času, češ da bo evrska kriza uničila EU.

Po mnenju Fajonove še nismo tako daleč, da bi šli po poti Jugoslavije, smo pa na pomembnem razpotju, kako nadzorovati skupne trge, saj se bomo v vsakem primeru morali tesneje povezovati, najprej v bančni uniji. "Druge alternative ni, skupaj smo močnejši, graditi pa moramo na novem zaupanju ter solidarnosti med bogatimi in revnimi," je dejala.

Po njenih besedah bo moral evropski proračun za prihodnjih sedem let vsebovati dovolj skupnih projektov, če pa bo okrnjen, to lahko pomeni črno prihodnost. Sicer pa je Evropa še vedno zgled demokracije in človekovih pravic, ki jih ni mogoče primerjati ne z ZDA ne z Jugoslavijo, je dodala.

Današnja generacija nima več zanesljive prihodnosti

Peterle je poudaril, da lahko EU izzive rešuje le skupaj, kriza pa je po njegovem mnenju nastala zaradi nespoštovanja lastnih pravil igre. "Videli smo, kako ne gre, ne vemo pa še, kako bi šlo, a potrebna ni niti evropska federacija niti nova pogodba, je pa jasno, da z različnimi fiskalnimi kulturami težko živimo skupaj," je dejal in dodal, da bodo "glavni tisti, ki ustvarijo več".

"O obeh temeljnih idejah EU, spoštovanju človekovega dostojanstva in delati stvari skupaj, moramo na novo temeljito premisliti in se zmeniti, kdo bo kaj delal, želim pa si, da bi bila Slovenija v prvi hitrostni skupini," je še povedal Peterle, ki je prepričan, da zveza ne bo razpadla.

Kljub temu meni, da je prav, da govorimo tudi o tej možnosti, saj se tako zavedamo morebitnih posledic na globalni ravni.

Bekeš pa je opozoril, da današnja generacija otrokom ne more več zagotoviti zanesljive poti v prihodnost, za kar je kriv neoliberalni model razvoja, ki ga je Evropa prevzela od ZDA in je temeljil le na rasti.

"Alternativnega recepta nima nihče, v vsakem primeru pa bo potrebno širše razmišljanje. Tudi v Sloveniji ni soglasja, ni niti dialoga, ki lahko edini pokaže rešitve in bo potreben tako med sindikati in politično levico kot drugimi strankami," je med drugim dejal Bekeš.