Hollande je zaprtje omenjene jedrske elektrarne obljubljal že v svoji predsedniški kampanji, vendar takrat konkretnega časovnega načrta še ni imel. Zaprtje 35 let stare elektrarne je del vladnega načrta, po katerem bi se delež jedrske energije v Franciji znižal s sedanjih 75 odstotkov na 50 odstotkov do leta 2025, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Feddenheima, od katerih so številni v elektrarni zaposleni, zaprtju nasprotujejo. Elektrarna je sicer prejšnje leto s strani pristojnih organov pridobila zeleno luč za delovanje za nadaljnjih 10 let, v kolikor bi okrepili betonska tla enega od reaktorjev.

A okoljski aktivisti so predvsem po jedrski katastrofi v japonskem mestu Fukušima močno pritiskali v smeri čim prejšnjega zaprtja elektrarne. Poudarjali so, da starost objekta, zmerna raven seizmične aktivnosti na območju in dejstvo, da v oddaljenosti 20 kilometrov od elektrarne živi skoraj 100.000 ljudi, tvorijo nevarno mešanico.

Francija je med vsemi državami na svetu najbolj odvisna od jedrske energije. V njej trenutno deluje 58 jedrskih reaktorjev, do leta 2025 pa naj bi jih 24 zaprli.

Hollande je ob današnjem odprtju dvodnevne energetske konference poudaril še, da je njegova vlada zavrnila sedem prošenj za raziskovanje možnosti pridobivanja plina iz skrilavca, čeprav ni razkril, od koga so te prošnje prišle. Francoski predsednik je ob tem poudaril, da nihče ne more zagotoviti, da tehnika hidravličnega vrtanja ne predstavlja "velikega zdravstvenega in okoljskega tveganja".

Ponovno je še izrazil svojo zavezanost k razvoju na področju izkoriščanja obnovljivih virov energije in obljubil, da bo vlada vsako leto podprla izboljšanje energetske učinkovitosti milijona slabo izoliranih domov, še poroča AFP.