"Nobenih pogajanj ni. Stvar Madrida je, ali bo zaprosil za pomoč," po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarska vprašanja odgovarjajo v ECB.

Podobno je na Cipru poudarila prva dama IMF Christine Lagarde. "Zagotavljam vam, da se ne" pogajamo, je zatrdila na novinarski konferenci.

Nizozemski finančni časnik Het Financieele Dagblad je poročal, da se ECB z IMF pogovarja o rešilnem paketu v vrednosti 300 milijard evrov. Španski premier Mariano Rajoy je ta teden dejal, da bo, preden se bo odločil glede morebitne prošnje za pomoč ECB, skrbno spremljal višino stroškov zadolževanja države na kapitalskih trgih.

Časnik, ki ne razkriva svojih virov, poroča, da bi paket ECB in IMF odprl pot za kupovanje španskih državnih obveznic s strani osrednje denarne ustanove v območju evra na sekundarnem trgu. Vendar naj bi se banka želela prepričati, da bo IMF pripravljen sodelovati, pa tudi, da bo Španija v zameno za pomoč izpolnjevala stroge pogoje, med katerimi so varčevanje in reforme.

ECB je pred kratkim napovedala, da bo po potrebi v neomejenih količinah na sekundarnem trgu kupovala obveznice problematičnih držav z evrom. Je pa ECB pripravljena pomagati zgolj pod pogojem, da se država prej po pomoč obrne k začasnemu ali stalnemu skladu za zaščito evra (EFSF/ESM).