Kot je pokazala raziskava, bi v primeru referenduma 61 odstotkov tistih, ki bi se udeležili referenduma, podprli članstvo Hrvaške v EU. Je pa to nekoliko manj kot na referendumu 22. januarja letos, ko sta dobri dve tretjini udeležencev podprli vstop države v povezavo.

Sicer je raziskava pokazala, da bi 53 odstotkov vseh anketirancev podprla članstvo, 38 odstotkov pa mu nasprotuje, kar je eden izmed boljših izidov v prid EU v raziskavah, ki so jih izvajali v zadnjih šestih letih.

Prvo bolj obsežno raziskavo o stališčih do EU po januarskem referendumu je izvedla agencija Ipsos Puls med 20. julijem in 7. avgustom med 1022 anketiranci, starejšimi od 15 let.

Raziskava je pokazala, da polovica Hrvatov meni, da Hrvaška izpolnjuje naloge, ki jih je prevzela na poti v članstvo v EU. Sicer pa 64 odstotkov anketirancev meni, da hrvaško gospodarstvo še ni pripravljeno za vstop v EU, kar naj bi se predvidoma zgodilo 1. julija 2013.

Več vprašanih oziroma 34 odstotkov jih bolj zaupa evropskim kot domačim institucijam, ki jih pred evropske postavlja petina anketirancev.

Pozitivno mnenje o EU ima 44 odstotkov državljanov. Najnižje je bilo med zapletom v pristopnih pogajanjih zaradi slovenske blokade leta 2009, ko je pozitivno mnenje o EU imelo 29 odstotkov vprašanih.

V primerjavi z lansko raziskavo se je izboljšala percepcija načina, na katerega EU obravnava Hrvaško, več je tudi tistih, ki menijo, da bodo imeli državljani od članstva Hrvaške v EU več koristi kot škode.

Ob tem so največja pričakovanja povezana z možnostmi zaposlovanja v drugih državah članica EU. Največ strahov pa izvira zaradi prepričanja, da se bodo cene blaga in storitev zvišale z vstopom v unijo. Suverenost države in kulturna identiteta pa nista več med prednostnimi vprašanji, ko gre za skeptičnost do EU.