Francoski predsednik je tako izrazil željo, da bi voditelji na oktobrskem vrhu unije sprejeli trajne rešitve za rešitev težav, s katerimi se trenutno sooča območja evra. Ob tem je spomnil, da odločitve junijskega vrha omogočajo intervencijo mehanizma za stabilnost evra in Evropske centralne banke (ECB) za umiritev razmer.

Voditelji so junija med drugim jasneje opredelili, pod katerimi pogoji lahko države začasni oziroma stalni mehanizem za stabilnost evra zaprosijo, da pod ugodnejšimi pogoji kot vlagatelji na trgu odkupi njihove državne obveznice in tako zniža ceno njihovega zadolževanja.

Pogoj je predvsem dosledno uresničevanje varčevalnih in reformnih zavez pod nadzorom Evropske komisije. Na podlagi tega koraka naj bi v drugi fazi na trg državnih obveznic posegla tudi ECB in dodatno pomagala ranljivim članicam. Odločitve s tem v zvezi naj bi v Frankfurtu sprejeli v četrtek.

Poleg tega je junijski vrh dosegel tudi preboj pri reševanju težav bančnega sistema, ki tarejo na primer Španijo. Stalni mehanizem za stabilnost evra bo tako lahko v prihodnje neposredno dokapitaliziral banke, ta pomoč pa se ne bo štela v javni dolg posamezne članice. A pogoj za to je vzpostavitev enotnega bančnega nadzora za območje evra pri ECB.

Gre za enega ključnih gradnikov bančne unije v območju evra. Iz Hollandovega urada so sporočili, da je francoski predsednik izpostavil prav pomen vzpostavitve bančne unije, ki naj bi okrepila zaupanje v bančni sistem in bankam omogočila, da se posvetijo svoji osnovni dejavnosti.

Evropska komisija bo zakonodajni predlog za bančno unijo predstavila 12. septembra, z letom 2014 pa naj bi zajel vseh 6000 bank v evrskem območju. Takšni velikopoteznosti nasprotujejo predvsem v Nemčiji.

Hollande je poleg tega podprl tudi prizadevanja za institucionalno krepitev gospodarske in denarne unije in pri tem ponovil francosko stališče, da mora več integracije skozi oblikovanje fiskalne in politične unije spremljati tudi okrepljena solidarnost, s čimer v Parizu običajno mislijo na določeno delitev dolžniških bremen med članicami območja evra.