Van Rompuy se bo tako v sredo sešel s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, v petek pa z grškim premierom Antonisom Samarasom. Merklova pa bo v četrtek na obisku pri španskem premieru Marianu Rajoyu.

Hollande se je danes v Rimu sešel z italijanskim premierom Mariom Montijem. Po pogovoru je Hollande poudaril, da je za rešitev evrske krize nujno uresničiti vse dogovore junijskega vrha EU, rešiti krizo v Grčiji in Španiji ter vzpostaviti bančno unijo.

Hollande je dejal, da v evro ne smejo več dvomiti, če želijo ponovno vrniti zaupanje finančnih trgov, Monti pa, da za rešitev krize evra ukrepi posameznih držav očitno niso zadostni, ampak so potrebni tudi ukrepi na ravni EU.

Glede Grčije sta se sogovornika strinjala, da bi bilo ob pozitivnem poročilu trojke, torej, če ne bi bila potrebna dodatna sredstva, mogoče sprejeti tudi drugačno časovnico programa. Grška vlada je območje evra namreč nedavno pozvala, naj ji za dve leti na 2016 podaljša rok za izvedbo vseh reform in varčevalnih ukrepov, ki jih zahteva v zameno za posojila.

Vprašanje številka ena v območju evra namreč je, kaj bo z Grčijo, ki mora v zameno za naslednje 31,5-milijardno posojilo čim prej sprejeti verodostojen načrt za dodaten 11,5-milijarden rez v javno porabo v letih 2013 in 2014. Konkretne odločitve naj bi padle, potem ko bo trojka objavila težko pričakovano poročilo o napredku Grčije, predvidoma oktobra.

Grškim na evropski agendi sledijo težave Španije in Italije, ki se predrago zadolžujeta na trgih in želita, da bi jima pomagala Evropska centralna banka, tako da bi spet zagnala program odkupovanja državnih obveznic, čemur pa v Berlinu niso naklonjeni.