"Prepričan sem, da ustavno sodišče ne bo blokiralo pogodb o fiskalnem paktu in ESM," je nemški minister dejal na konferenci v Strasbourgu. Dodal je, da pa bo sodišče podrobno preučilo, ali pogodbi ustrezata osnovni nemški zakonodaji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V zvezi z nemško ustavo ne vidim nobenega problema," je zatrdil Schäuble.

Sodišče bo svojo odločitev sporočilo 12. septembra. Nemški parlament je obe pogodbi potrdil že konec junija, vendar pa zaradi postopka pred ustavnim sodiščem še ne veljata.

Zaradi postopka ustavne presoje nemški predsednik predsednik Joachim Gauck sicer ne more podpisati zakona, s katerim bi Nemčija dokončno ratificirala oba ukrepa.

To je zadržalo začetek izvajanja 500 milijard evrov vrednega ESM, ki naj bi pomagal državam v boju z dolžniško krizo. ESM namreč ne more stopiti v veljavo, dokler ga ne potrdi največje evropsko gospodarstvo.

V zvezi z dolžniško krizo območja evra se je danes oglasila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, in sicer tako, da se je distancirala od izjav nekaterih predstavnikov Krščanske socialne unije (CSU), sestrske stranke njene Krščansko-demokratske unije (CDU).

Voditelji CSU so namreč postali zelo kritični do dolžniške krize, pri čemer so začeli zagovarjati tudi konec posojil ranljivim evrskim državam. Predlagali so tudi izstop Grčije iz območja evra.

Merklova je v govoru v bavarskem mestu Abensberg nasprotno menila, da mora Nemčija podpirati trud močno zadolženih držav, kot je Grčija, da znižajo svoje dolgove in javnofinančne primanjkljaje, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Države v tako težkem položaju si zaslužijo našo solidarnost," je ocenila. Dejala je še, da CDU in CSU, kadar je pomembn