Denar v Grčijo kar s tovornjaki

V Bank of America Merrill Lynch razmišljajo o tem, da bi v primeru grškega izstopa denar v Grčijo pripeljali kar s tovornjaki in bi tako njihove stranke lahko poplačale obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev. Pri Fordu so informacijski sistem nadgradili tako, da je nemudoma sposoben poslovati z drahmo.

Priprave sta priznala tudi ameriška izdajatelja kreditnih kartic Mastercard in Visa. Podjetje Juniper Networks, ki izdeluje programsko opremo za internet, je pripravilo oceno krize območja evra in načrt za izpolnitev črnega scenarija, kemijski velikan FMC pa od grških strank zahteva vnaprejšnje plačilo. FMC se prav tako izogiba ohranjanju sredstev na računih v grških, italijanskih in španskih bankah.

Tvegali ne bodo tudi pri JP Morgan Chase, kjer so ustvarili več računov za peščico ameriških gigantov. Ti računi pa so posebej prilagojeni za poslovanje z drahmo, ali morda katero drugo valuto, ki bi v Grčiji nasledila evro. Nihče ne ve, natančno kakšne posledice bi imel grški izstop iz evroobmočja, ameriške banke in svetovalna podjetja pa že pripravljajo natančne svetovalne programe v primeru razpada enotne evropske valute.

Novi računi za peščico ameriških velikanov

JP Morgan Chase je že pripravila nove račune za peščico ameriških velikanov, rezervirane za novo grško drahmo ali druge valute, ki bi lahko v državah evropske monetarne unije zamenjale evro.

Banke in svetovalna podjetja sicer ne želijo razkriti imen klientov, za katere to počno. Prav tako o načrtih ukrepanja zaradi strahu, da bi to razjezilo njihove stranke v Evropi, ne želijo razpravljati velike družbe.

Sicer pa o za v Grčiji tako nezaželenem scenariju razmišljajo tudi centralne banke in nemško finančno ministrstvo, kjer pa so glede specifičnih načrtov še bolj skrivnostni.

Tudi v Evropi pa obstajajo podjetja, ki priprav na takšen razvoj dogodkov ne skrivajo. V Evropi sta letalska prevoznika Iberia Airlines in British Airways pojasnila, da pripravljata ukrepe ob morebitni opustitvi evra s strani Španije.

Bo Draghi zopet potegnil zajca iz klobuka?

To je presenetljivo nasprotje zagotovilom evropskih politikov, ki navajajo da je krizo v območju evra še moč obvladati in da monetarna unija, kot taka, lahko preživi. V četrtek bo pred svetovno javnostjo ponovno spregovoril prvi mož Evropske centralne banke (ECB), Mario Draghi, ki bo zopet preučil možne ukrepe za znižanje pritiska na najbolj zadolžene evropske države.

"Zadnji val priprav ameriških korporacij na možen izstop Grčije iz evroobmočja predstavlja močno spremenjen odnos do evropskih težav, kot v preteklih letih," meni Carole Brendt, vodja globalnih transakcijskih storitev v evropski veji korporacije Bank of America Merrill Lynch. "Grška opustitev evra bi najverjetneje močno pretresla svetovne trge," še meni Brendtova.

Pred Grčijo nov pomemben teden

Grčijo znova čaka pomemben teden. Državi, ki še vedno ni dokončno vzpostavila načrta za dodaten, 11,5 milijarde evrov vreden rez v javno porabo v letih 2013 in 2014, se izteka čas. Ta teden se bo v Atene vrnila trojka, na sporedu pa so tudi nova politična srečanja na visokih ravneh.

Grški premier Antonis Samaras si na vse pretege prizadeva pridobiti podporo koalicije za nove varčevalne ukrepe. Varčevalni sveženj mora biti pripravljen do konca tedna, saj se tedaj v prestolnico močno zadolžene države vrnejo predstavniki trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav trojka bo odločila, ali grškim oblastem izplačati novo tranšo iz drugega paketa pomoči, vredno 31,5 milijarde evrov, ali ne. Brez tega denarja Grčija ne bi bila sposobna servisirati dolga ter izplačevati plač in pokojnin.