V enakem obdobju lani je Španija še beležila dotok svežega kapitala v višini 22,5 milijarde evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Samo v juliju je iz države odteklo 56,6 milijarde evrov, potem ko se je že mesec prej umaknilo 41,4 milijarde evrov. Maja je izbruhnila kriza četrte največje španske banke Bankia, ki za očiščenje svojih bilanc potrebuje od države najmanj 23,5 milijarde evrov. V letošnjem prvem polletju je Bankia ustvarila rekordnih 4,45 milijarde evrov izgube, v tem času pa so njeni komitenti z bančnih računov dvignili skoraj sedem milijard evrov.

Skupni dobiček v Španiji navzočih bank se je v letošnjem prvem polletju zmanjšal za 51,7 odstotka na 3,2 milijarde evrov, so v petek sporočili iz tamkajšnjega bančnega združenja. Med vzroki za poslabšanje rezultatov so izpostavili obsežne rezervacije za slabe kredite. Te so se v prvih šestih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale za 64 odstotkov na 16,5 milijarde evrov.

Države z evrom so Španiji za pomoč bankam ponudile do 100 milijard evrov pomoči. Pričakovati je, da bo vlada v Madridu natančen znesek pričakovane pomoči objavila v septembru. Predpogoj za črpanje pomoči območja evra za sanacijo bank pa je nova reforma bančnega sektorja, ki jo je vlada potrdila v petek. Predlog nove zakonodaje o prestrukturiranju in urejenem reševanju posojilnih institucij med drugim postavlja temelj za ustanovitev slabe banke, krepi nadzor in omogoča preventivni zgodnji poseg v šibke banke.