Gospodarsko razpoloženje še kar pada

Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju evra znižala za 1,8 točke na 86,1 točke, v celotni uniji pa za dve točki na 87 točk. V Sloveniji se je kazalec znižal za 2,2 točke na 79,5 točke.

Avgustovski padec indeksa je bil večji od pričakovanj analitikov in kaže na to, da kriza v evrskem območju, ki se vleče že vse od pomladi 2010 in se je v zadnjih mesecih spet zaostrila, vse bolj najeda zaupanje pri evropskih podjetjih in potrošnikih.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, se je razpoloženje poslabšalo prav v vseh kategorijah, ki sestavljajo kazalec. Na padec kazalnika je v obeh območjih vplivalo predvsem poslabšanje razpoloženja v gradbeništvu, trgovini na drobno in pri potrošnikih, medtem ko se je v državah z evrom razpoloženje občutneje poslabšalo tudi v storitvenih dejavnostih. Še najmanj je bilo padec zaupanja čutiti v predelovalni industriji, kjer se je vrednost indeksa v območju evra poslabšala za 0,2 točke na minus 15,3 točke, v sedemindvajseterici pa za 1,7 točke na minus 14,5 točke.

V storitvenem sektorju se je razpoloženje v območju evra pokvarilo za 2,3 točke na minus 10,8 točke, v celotni uniji pa za eno točko na minus 11,4 točke. Vrednost indeksa razpoloženja med potrošniki se je v območju evra znižala kar 3,1 točke na minus 24,6 točke, v vsej EU pa za 2,5 točke na minus 22,7 točke. V trgovini na drobno je vrednost indeksa v evrskem območju zdrsnila za 2,3 točke na minus 17,3 točke, v celotni povezavi pa za 3,2 točke na minus 13,5 točke. V gradbeništvu je zaupanje v območju skupne valute upadlo za 4,6 točke na minus 33,1 točke, v celotni EU pa za tri točke na minus 34,5 točke.

V Sloveniji se je razpoloženje v gradbeništvu nekoliko zvišalo

V Sloveniji se je po drugi strani razpoloženje v gradbeništvu nekoliko zvišalo (za 4,1 točke na minus 35,9 točke), pa čeprav vztraja na zelo nizkih ravneh. V storitvenem sektorju se je medtem poslabšalo za 3,3 točke na minus 15,8 točke, v trgovini na drobno za 2,3 točke na minus 3,3 točke, v predelovalni industriji za 1,4 točke na minus 16,1 točke, med potrošniki pa za 0,6 točke na minus 35,4 točke.

Kazalnik ESI se je med največjimi članicami EU znižal v Španiji (za 4,9 točke), Veliki Britaniji (za 3,1 točke), Italiji (za 2,4 točke), na Poljskem (za 1,8 točke) in v Nemčiji (za eno točko). Zvišal pa se je v Franciji (za 0,4 točke) in na Nizozemskem (za 0,6 točke).

Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra avgusta po drugi strani le malenkost zvišala. Potem ko je bila julija pri minus 1,27 točke, se je avgusta dvignila na minus 1,21 točke. Še naprej pa vztraja na najnižjih ravneh od oktobra 2009.