Stark je prepričan, da bodo imeli ukrepi ECB pod vodstvom Italijana Maria Draghija "negativne učinke na kredibilnost in zaupanje v banko in valuto". ECB se podaja na "zelo nevarno pot", ko dovoljuje, da "njeno neodvisnost spodkopavajo politiki," je Stark zapisal v prispevku za tiskano izdajo nemškega časnika Handelsblatt.

Nekdanji prvi ekonomist ECB je prepričan, da gre pri programu odkupa obveznic dejansko za tiskanje denarja, s katerim centralna banka odplačuje dolg držav, to pa je v statutu ECB eksplicitno prepovedano. "ECB nima nobene demokratične legitimacije" za takšno delovanje, piše Stark.

"ECB se ne sme dolgoročno vmešavati na trge ali jih celo v celoti zamenjati. Če bo to storila, bo povsem odvisna od politikov in izhod iz te situacije bi bil izjemno težaven," še opozarja nemški ekonomist.

ECB je leta 2010 zagnala program odkupovanja obveznic problematičnih držav, s čimer je zniževala njihove stroške zadolževanja. Kritiki so ves čas vztrajali, da je to v nasprotju z mandatom ECB. Poleg Starka je v znak protesta odstopil tudi predsednik nemške centralne banke Axel Weber.

Program je od februarja v mirovanju, potem ko je ECB bankam v območju evra namenila za več kot 1000 milijard evrov poceni triletnih posojil. Draghi je ta mesec nakazal, da bi banka morda lahko program znova obnovila, a le pod strogimi pogoji, na katerih evropske institucije še delajo.