Belgijec na čelu Evropskega sveta je po srečanju povedal, da sta se s predsednikom španske vlade pogovarjala o trenutnih razmerah v Evropi in Španiji. Ena od tem je bila tudi usoda Grčije.

Rajoy je po srečanju povedal, da grška vlada izvaja ukrepe za uresničitev danih varčevalnih in reformnih zavez in da so v Madridu prepričani, da bodo v Atenah svoje obljube izpolnili. Pri tem je vztrajal, da mora Grčija ostati v evrskem območju. "Vsaka drugačna odločitev bi bila neuspeh," je dodal španski premier.

"Naj ne bo nobenega dvoma. Evro je nepovraten projekt. In naj ponovim še enkrat. Usoda Grčije je v območju evra," je bil jasen Van Rompuy.

Ob tem pa je opozoril, da bo območje evra le z odločnim ukrepanjem v vsaki posamezni članici in na kolektivni ravni lahko premagalo krizo.

Rajoy je pojasnil, da je Van Rompuyu izpostavil nujnost enotnosti območja evra v teh prizadevanjih. Pri tem je kot nujno omenil predvsem čimprejšnjo vzpostavitev bančne unije v območju evra s skupnim bančnim nadzorom.

Španija za možnost neposredne dokapitalizacije bank iz mehanizmov za stabilnost

Ta je za Španijo pomembna predvsem zato, ker poleg centralnega bančnega nadzora, najverjetneje pri Evropski centralni banki (ECB), predvideva tudi možnost neposredne dokapitalizacije bank iz mehanizmov za stabilnost evra. S tem bi se v Madridu izognili temu, da se pomoč območja evra za sanacijo španskih bank šteje v javni dolg in zvišuje zadolženost države.

Evropska komisija bo zakonski predlog za bančno unijo predstavila sredi septembra, Rajoy pa si želi, da bi bila bančna unija vzpostavljena do konca leta.

Evroskupina je sicer Španiji že odobrila do 100 milijard evrov za pomoč bankam, potrdila pa je že tudi prvi obrok v višini 30 milijard evrov.

Madrid potrebuje 60 milijard evrov za sanacijo bank

V Madridu pričakujejo, da bodo za sanacijo zaradi poka nepremičninskega balona nasedlih bank potrebovali okoli 60 milijard evrov, še prej pa morajo pripraviti ustrezne zakonske predloge za večji nadzor v bančnem sistemu in urejeno reševanje bank v težavah.

Van Rompuy je prepričan, da bo v celoti izpeljano prestrukturiranje bančnega sektorja skupaj z varčevalnimi ukrepi in strukturnimi reformami obnovilo zaupanje vlagateljev v Španijo in obnovilo gospodarsko rast v državi.

Če pa se bodo pritiski trgov nadaljevali, so članice območja evra in ECB izrazili pripravljenost dodatnih ukrepov, je spomnil Van Rompuy. Rajoy je dodal, da pogajanja o dodatni pomoči v obliki posega mehanizmov za stabilnost evra na trgu španskega državnega dolga ne potekajo, saj Španija za takšno pomoč ni zaprosila.

Recesija v Španiji vse hujša

Recesija v Španiji se je v drugem letošnjem četrtletju poglobila, podatki pa so pokazali tudi, da se je začela že v letu 2011. V drugem letošnjem četrtletju se je obseg španskega bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za 0,4 odstotka, potem ko se je v prvem trimesečju za 0,3 odstotka.

Na letni ravni se je špansko gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo za 1,3 odstotka, kar je občutno več od 0,6 odstotka v prvih treh mesecih letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki bolj ali manj potrjujejo prve ocene glede stanja španskega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju. So pa popravljeni podatki za nazaj pokazali, da se je recesija v Španiji začela že leta 2011, ne v začetku 2012.

Statistiki so namreč danes sporočili, da je se BDP države v tretjem lanskem četrtletju skrčil in ni bil tik nad ničlo, kot so ocenjevali sprva. To pomeni, da je špansko gospodarstvo dve zaporedni četrtletji negativne gospodarske rasti, ki tehnično gledano pomenita recesijo, zabeležilo že z zadnjim lanskim četrtletjem. Takrat je BDP upadel za 0,5 odstotka.

Španija se sicer z največjimi težavami spopada v bančnem sektorju, ki se je v težavah znašel po poku nepremičninskega balona leta 2008. Države z evrom so Madridu za dokapitalizacijo bank obljubile do 100 milijard evrov pomoči. Kljub temu vsa več analitikov ocenjuje, da bo Španija območje evra zaprosila tudi za pomoč v obliki kupovanja državnih obveznic s strani EFSF in stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).