Delovna skupina bo v prihodnjih mesecih tesno usklajevala nadaljnje predloge nemško-francoskega dvojca tako glede Grčije in Španije kot glede institucionalnih in strukturnih ukrepov na ravni celotnega evrskega območja, je pojasnil Schäuble.

Pri tem gre med drugim za oblikovanje bančne unije, nadaljnje krepitve gospodarskega upravljanja v območju skupne valute in vzpostavitev tesnejše politične unije.

"Zavezani smo trajnosti in stabilnosti območja evra, zato smo se odločili, da poglobimo skupno delo v okviru delovne skupine," pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal Moscovici. Ob tem je pojasnil, da nemško in francosko stališče nista zelo različni.

Schäuble in Moscovici sta se srečala nekaj dni po sestanku nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, na katerem sta se najpomembnejša evropska voditelja usklajevala o naslednjih korakih glede pomoči Grčiji in drugih potrebnih odločitvah za stabilizacijo razmer v območju skupne evropske valute.

Nemško-francoski dvojec je gonilna sila odločanja v EU in še posebej v območju evra. Potem ko je veljalo, da sta Merklova in Hollandov predhodnik Nicolas Sarkozy v svojem pogledu na reševanje krize bolj enotna, je vsaj na zunaj po Hollandovi zmagi na volitvah razlik nekoliko več.

Hollande namreč v večji meri izpostavlja potrebo po ukrepih za spodbujanje rasti, medtem ko Merklova najboljši recept za rast še vedno vidi v uravnoteženju javnih financ in strukturnih reformah.

Prav tako so se v snovanje rešitev v večji meri vključili tudi drugi ključni evropski voditelji, še posebej italijanski premier Mario Monti. Merklova in Hollande se bosta tako v prihodnjih dneh srečala z Montijem.

Grčija pripravlja načrt za podaljšanje izvajanja varčevalnih in reformnih zavez

Grške oblasti snujejo predloge, s katerimi bi lahko brez potrebe po dodatni finančni pomoči za dve leti preložili rok za izvedbo varčevalnih in reformnih zavez. V Atenah si namreč želijo obdobje za izpeljavo potrebnih ukrepov podaljšati, predvsem v Berlinu pa so močno skeptični. Bojijo se namreč, da to pomeni dodatna finančna sredstva.

Grški finančni minister Joanis Sturnaras naj bi v naslednjih dneh obiskal nemškega in francoskega kolega, Wolfganga Schäubleja in Pierra Moscovicija, in jima predstavil načrt, pišejo grški mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa.