"Evro je nastal z namenom evropskega povezovanja, sedaj postaja dejavnik razpada," je Monti dejal ob zaključku obiska Helsinkov, ki jih je obiskal po Franciji, nakar je sledil odhod v Španijo. V Helsinkih je Monti za trenutno dogajanje okrivil predsodke in stereotipe, ki so se po njegovem prepričanju pojavili v času dolžniške krize. S tem je mislil na en del držav, ki se jih vidi in razume kot izrazito krepostne, drug del pa - da je kvečjemu škodljiv.

V Madridu umiritev pesimizma

Ob obisku Španije in srečanjem s tamkajšnjim premierjem Marianom Rajoyom je Monti nekoliko "ustavil konje", saj sta se po takratni odločitvi Evropske centralne banke (ECB) o nameri za odkup obveznic držav z dolžniško krizo (in posledičnim znižanjem cene njihovega zadolževanja) v skupni izjavi pozdravila takratno izjavo predsednika ECB Maria Draghija, da je evro nepovraten projekt.

Podobno kot v Španiji je Monti tudi po srečanju s francoskim predsednik Franciosom Hollandom ocenil, da je treba vse storiti za pomoč območju z evrom. Monti je še opozoril, da si evropski voditelje ne smejo dovoliti, da bi svojo pozornost le za minuto odvrnili od monetarne unije. Oba voditelja pa sta med drugim pozvala k ohranitvi in utrditvi območja skupne valute.

Pri nas pa spori znotraj vlade

Bolj klavrna situacija, ki - bolj kot na pariški in madridski optimizem - spominja na Montijevo izjavo v Helsinkih, pa očitno vlada pri nas. Slovenski premier Janez Janša se je na znižanje bonitetne ocene kreditnega dolga države odzval kar na družbenem omrežju twitter, rekoč, da se vlada nič ne čudi nižanju ocen bonitetnih agencij Moody's in Standars & Poor's. Gre za odgovor tistim, ki so julija vladne ukrepe razglasili za prehitre, je Janša zapisal na omrežju.

Spomnimo, ministrstvo za finance pod vodstom Janeza Šušteršiča je znižanje bonitetne ocene razočaralo zaradi neupoštevanja številnih ukrepov vlade na področju konsolidacije javnih financ ter doseženega političnega soglasja glede reševanja vprašanja fiskalnega pravila in upravljanja slabih bančnih terjatev.

Gre za še enega v nizu sporov znotraj vlade. Stranka SDS se je na twitterju namreč včeraj spraševala, "če je kdo že kje videl, da je šel minister za finance med proračunsko sejo vlade na dopust". S tem pa spomnili na Šušteršičevo odsotnost s četrkove proračunske seje vlade, na kateri je vlada zavrnila osnutka izhodišč za pripravo proračunov za leti 2013 in 2014 in ministrstvu naložila, naj skupaj z ostalimi resorji pripravi novo gradivo.

Na koalicijska nesoglasja se je odzval Jani Möderndorfer, vodja opozicijske poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS). "Je že kdo videl, vlada sesuje svojega ministra za finance? Kakšno sporočilo je to? Imamo vlado v vladi," se je med drugim spraševal Möderndorfer. Kakšen je bil odziv Janševe SDS na Mladinin intervju z Gregorjem Virantom, prvakom Državljanske liste (DL), katere član je Šušteršič, pa si lahko preberete tukaj.

O napredkih pri reševanju evra lahko prebirate tukaj.