Francoski davek na finančne transakcije si je zamislil prejšnji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Davek je sicer precej bolj omejen od tistega, ki ga Evropska komisija predlaga za uvedbo v celotni EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so se namreč odločili le za omenjeno plačilo davka ob nakupu določenih delnic ter za 0,1-odstotni davek pri nekaterih pogostejših tržnih operacijah in zamenjavah kreditnega tveganja obveznic evropskih držav. Slednji bo sicer veljal zgolj za podjetja in posameznike, ki so davčni zavezanci v Franciji.

Sarkozy je z uvedbo omenjenega davka hotel "postaviti zgled" Evropi. Njegov naslednik Francois Hollande je davek, ki velja ob nakupu delnic, podvojil z 0,1 odstotka na 0,2 odstotka.

Včeraj zvečer je francoski parlament podprl ta predlog, skupaj z vrsto drugih povišanj davkov, ki so namenjeni popravku letošnjega proračuna in bodo dodatno obremenila podjetja. Med drugim bodo tako podjetja spet morala plačevati davke in prispevke za nadure, česar jih je Sarkozy razbremenil.

Francoska vlada sicer računa, da ji bodo spremembe davčne zakonodaje nanesle milijardo evrov letno.

Evropski finančni ministri so junija ugotovili, da na ravni EU zaradi nasprotovanja Velike Britanije in tudi Švedske verjetno ne bo mogoče doseči dogovora o uvedbi davka na finančne transakcije. Slovenija je sprva podpirala uvedbo davka na globalni ravni, v kolikor pa uvedba davka na globalni ravni ne bi bila dosežena, bi lahko Slovenija podprla uvedbo davka tudi na ravni EU.