V luči zadnjih dogodkov v Romuniji in drugih evropskih državah, Socialisti in demokrati pozivamo Evropsko komisijo, naj pozorno spremlja uporabo nujnih zakonodajnih postopkov, je v torek na svoji spletni strani zapisala S&D. Komisijo so tudi pozvali, naj v primeru, da ugotovi zlorabo nujnih postopkov, sprejme ustrezne ukrepe.

Tako v Romuniji kot Sloveniji so vlade različnih političnih družin v zadnjih letih znatno uporabljale nujne zakonodajne postopke. Ta praksa se pogosto uporablja, da bi opoziciji preprečili predstavitev idej v ključnih trenutkih.

Skupina ob tem navaja, da je Hannes Swoboda, vodja S&D, ravno obiskal Slovenijo, kjer se je v ponedeljek in torek pogovarjal s predstavniki Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije.

V komentarju zadnjih dogodkov v Romuniji in Sloveniji je Swoboda dejal: "Vse članice EU morajo spoštovati demokratična načela. Zlorabo nujnih zakonodajnih postopkov, ko ne gre za nujne razmere, je treba preprečiti. Evropska komisija ima pomembno vlogo pri nadzoru tega, ali je ta praksa zlorabljena v članicah EU".

Kot varuh pogodb je Evropska komisija odgovorna za zagotavljanje spoštovanja in uresničevanja evropske zakonodaje in vrednot. Vloga komisije je še posebej pomembna v Romuniji, kjer trenutno poteka ocena demokratične prakse. "Vseeno pa bi komisija morala pogledati tudi druge države, kot je Slovenija, kjer v zadnjem času opažamo alarmanten porast uporabe nujnih zakonodajnih postopkov," je poudaril Swoboda.

Sklenil je z navedbo, da je bila skupina S&D vedno v prvih vrstah pri obrambi evropske zakonodaje in vrednot, pri čemer se ne ozira na državo ali politične barve.

Tiskovni predstavnik komisije Mark Gray se je na navedbe Swobode danes odzval z besedami, da niso seznanjeni z nobenimi pritožbami glede Slovenije.

EU je za Romunijo in Bolgarijo leta 2007 vzpostavila mehanizem za preverjanje zaradi pomislekov drugih članic unije glede njune pripravljenosti na članstvo.

Evropska komisija je prav danes objavila poročili o izvajanju reform v pravosodju ter napredku v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu v Romuniji in Bolgariji, v katerem je ugotovila, da državi po več kot petih letih članstva v EU še vedno potrebujeta poseben nadzor.

Ob tem je obe državi ostro opozorila, da še nista storili dovolj za reformo pravosodja ter v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Oceno Romunije je precej poslabšal sporni postopek odstavljanja predsednika države Traiana Basescuja, izveden ob sprejemanju izrednih odlokov in nespoštovanju pristojnosti ustavnega sodišča.