"Po najboljšem scenariju se bo BDP letos znižal za 2,4 odstotka, verjetno pa bo rezultat slabši," je na današnji novinarski konferenci v Rimu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Squinzi. Po njegovih besedah v drugi polovici letošnjega leta praktično ni mogoče pričakovati izboljšanja.

To je najslabša napoved za Italijo doslej. Vlada namreč napoveduje padec BDP v višini 1,2 odstotka, italijanska centralna banka dvoodstotno krčenje BDP, Mednarodni denarni sklad pa 1,9-odstoten padec gospodarske aktivnosti.

Squinzi je bil kritičen do dela vlade Maria Montija. Med drugim je dejal, da težko pričakovana reforma trga dela ni dovolj drzna.

Poročali smo tudi: Revizija: Irska se je izognila recesiji, gospodarstvo celo raste

Italija je sicer v tretjem četrtletju lani zdrsnila v recesijo, v letošnjem prvem četrtletju pa se je njeno gospodarstvo skrčilo bolj, kot je bilo pričakovano. Padec je bil 0,8-odstoten.

Sicer pa je italijanski senat danes ratificiral medvladno pogodbo o fiskalnem paktu, ki krepi fiskalno disciplino v območju evra. O pogodbi mora sedaj glasovati še poslanska zbornica. Po pričakovanjih naj bi jo potrdila še pred avgustom.