Gre za enega pomembnejših varčevalnih ukrepov portugalske vlade, ki bi veljal tri leta. Ustavno sodišče je presodilo, da ta ukrep krši načelo enakosti, saj predvideva dodatno varčevanje pri javnih uslužbencih in nekaterih upokojencih, ki ga ostalim državljanom ne bo treba prenašati, odločitev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vendarle pa so ustavni sodniki dovolili, da se ukrep izvede letos. S svojo razsodbo namreč ne želijo povzročiti, da vlada ne bi izpolnila zastavljenih ciljev glede zmanjšanja proračunskega primanjkljaja.

V presojo ustavnemu sodišču so ukrep januarja poslali opozicijski poslanci. Gre za del varčevalnega načrta, s katerim želi vlada zmanjšati proračunski primanjkljaj v zameno za 78 milijard evrov vreden rešilni paket pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Odločitev sodišča bi lahko državo stala dve milijardi evrov, ocenjuje časnik Diario de Noticias.

Portugalski premier Pedro Passos Coelho je po objavi razsodbe menil, da njegovi vladi ostane le ena alternativna rešitev. "Edina rešitev, s katero bi vztrajali pri nameri prilagajanja financ, nujni za izpolnitev zavez Portugalske, je razširitev ukrepa na vse prebivalce," je dejal.

Vlada Passosa Coelha je mednarodnim posojilodajalcem obljubila, da bo letos javnofinančna luknja največ 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi bila znotraj meje treh odstotkov BDP.

Lani je Portugalski uspelo javnofinančni primanjkljaj spraviti na 4,2 odstotka BDP, kar je precej bolje od zastavljenega cilja 5,9 odstotka. V prvem letošnjem četrtletju pa je luknja dosegala 7,86 odstotka vrednosti portugalskega BDP.