Okoli 120 milijard evrov za rast in delovna mesta naj bi unija zagotovila z dokapitalizacijo Evropske investicijske banke za 10 milijard evrov, s čimer se bo posojilna zmožnost banke povečala na 60 milijard evrov.

Spodbujanje rasti naj bi zagotovili tudi z boljšo uporabo evropskih sredstev in skozi pilotno fazo projektnih obveznic, s katerimi naj bi spodbudili naložbe v evropska prometna, energetska in telekomunikacijska omrežja.

Dogovor o paktu za rast še ni dosežen, ker bodo voditelji na večerji še nadaljevali razpravo o finančni stabilnosti, ki je del tega pakta. Dokončnih sklepov o agendi za rast tako še ni, ker sta ta dva vidika povezana, je pojasnil Van Rompuy.

Van Rompuy upa na dogovor o evropskem patentu še nocoj

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je danes v Bruslju izrazil upanje, da bo dogovor o skupnem evropskem patentu dosežen še nocoj.

Ob začetku vrha je kazalo, da je EU le našla kompromis o skupnem evropskem patentu, saj je bila v osnutku sklepov vrha ponujena rešitev za zadnje odprto vprašanje, a očitno je tri države, ki dogovor blokirajo, še niso podprle.

Gre za vprašanje, kje bo sedež osrednjega patentnega sodišča, za katerega se potegujejo Francija, Velika Britanija in Nemčija. Rešitev naj bi bila, da bosta osrednji del sodišča in register patentov v Parizu, specializirana oddelka pa v Londonu in Münchnu.

Vprašanje, kje bo sedež osrednjega sodišča, je odprto od decembra lani, ko je bil dosežen načelni dogovor o glavnih elementih dosjeja, ki vključuje uvedbo enotnega varstva, režim prevajanja in oblikovanje enotnega sodnega sistema.

Enotni patent, o katerem se unija pogaja že desetletja, je zelo pomembna novost za evropsko gospodarstvo, saj se ocenjuje, da bi lahko bili prihranki pri patentiranju izjemni, več kot 20.000 evrov na posamezni patent skupnosti, kar pomeni veliko konkurenčno prednost.

Glavni namen enotnega patenta je namreč povečati konkurenčnost EU v primerjavi z ZDA in Kitajsko, kjer so stroški patentiranja bistveno nižji. Stroški patentiranja v Evropi bi se z uporabo enotnega patenta zmanjšali za do 80 odstotkov, poudarjajo v Bruslju.

V skupnem evropskem patentu ne bosta sodelovali Španija in Italija, ki nasprotujeta jezikovni ureditvi, po kateri bodo uradni jeziki le angleški, nemški in francoski. Ker je za uvedbo enotnega patenta potrebno soglasje, so se preostale članice unije odločile za okrepljeno sodelovanje na tem področju.