Po poročanju časnika je Samaras, ki okreva po operaciji očesa in se ne bo udeležil vrha EU, svoje sporočilo že vključil v telefonske pogovore z več evropskimi voditelji, zapisal pa ga je tudi v pismo, ki ga bo evropskim partnerkam prenesel grški predsednik Karolos Papuljas, ki bo na vrhu zastopal Grčijo.

Po navedbah vladnih virov naj bi novoizvoljeni premier vztrajal, da je potrebno 130 milijard evrov vreden drugi rešilni paket za Grčijo prilagoditi tako, da bo upošteval globljo recesijo od napovedane. Nova grška vlada si bo prizadevala tudi za večji poudarek na ukrepih za rast, zamrzniti pa želi nekatere reforme, kot sta znižanje minimalne plače in bolj enostavno odpuščanje.

Vrh EU naj bi sicer trge miril s potrditvijo bruseljskih priporočil članicam unije za proračunsko in reformno ukrepanje, sprejetjem pakta za rast in uspešnim zagonom pravih pogajanj o prihodnjem večletnem proračunu unije, o katerem bodo voditelji razpravljali prvič. Dvodnevnemu vrhu EU bo v petek sledil še vrh območja evra, na katerem bodo razpravljali o razmerah v območju evra po španski in ciprski prošnji za pomoč.