Pričakovana odločitev

Danes sprejeta odločitev je bila pričakovana, potem ko je Evropska komisija maja v poročilu o napredku Črne gore na poti v EU priporočila začetek pristopnih pogajanj s to državo v juniju.

Komisija je ocenila, da je Črna gora dosegla napredek na področju pravne države in temeljnih pravic, vključno z bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu, ter tako dosega stopnjo skladnosti z evropskimi merili, ki je potrebna za začetek pogajanj.

Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri ali državni sekretarji članic EU, pristojni za evropske zadeve, so danes v Luksemburgu pozdravili poročilo Evropske komisije in podprli njeno priporočilo za začetek pogajanj s Črno goro. Ob tem so črnogorske oblasti pozvali, naj se odločno sooči z izzivi, ki jih je opredelila komisija v majskem poročilu. To se nanaša predvsem na neodvisnost sodstva ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Pogajalski okvir za Črno goro bo temeljil na novem širitvenem pristopu, uvedenem oktobra lani. Ta takoj na začetku pogajanj predvideva odprtje dveh najtežjih poglavij - o pravosodju in temeljnih pravicah ter svobodi, pravici in varnosti - ter njuno zaprtje na koncu pogajanj. S tem želi unija zagotoviti res dobro uskladitev zakonodaje kandidatke z evropskim pravnim redom, saj sta se ti poglavji v širitvi na Romunijo in Bolgarijo pa tudi v pogajanjih s Hrvaško izkazali za najbolj problematični.

Pogajanja so si obetali že prej

Komisija je začetek pogajanj s Črno goro priporočila že oktobra lani, zato je država zeleno luč za pogajanja pričakovala že decembra. Vendar sta najvplivnejši državi v uniji, Nemčija in Francija, zahtevali preložitev odločitve z decembra na junij.

Na lansko odločitev o Črni gori je vplivalo tudi dejstvo, da Srbija decembra lani prav tako ni napredovala na poti v unijo - ni dobila statusa kandidatke, ki ga je nato dočakala marca letos.

Črna gora je za članstvo v EU zaprosila decembra 2008. Aprila 2009 so države članice Evropsko komisijo pozvale k mnenju o članstvu. Ta je novembra 2010 priporočila, naj se Črni gori dodeli status kandidatke, kar je vrh EU nato potrdil decembra 2010. Črnogorski državni vrh je današnjo odločitev ministrov EU že pozdravil. Po besedah črnogorskega predsednik Filipa Vujanovića zelena luč za začetek pristopnih pogajanj pomeni veliko priznanje Črni gori, prav tako pa bo okrepila prizadevanja vseh držav v regiji za članstvo v uniji.

Črnogorski zunanji minister Milan Roćen je medtem izjavil, da je ta odločitev dodaten "stimulans", da Črna gora nadaljuje reforme. Predsednik črnogorskega parlamenta Ranko Krivokapić pa je čestital državljanom in pristojnim institucijam ter poudaril, da Črna gora z velikim optimizmom stopa v naslednjo fazo integracije. Dodal pa je, da bo ta pot naporna, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.