Milano se nahaja na vrhu lestvice 25 evropskih mest z najhujšim prometom, takoj za njim pa sta se na lestvico uvrstila Bruselj in Anvers v Belgiji ter Pariz. V raziskavi so bila sicer vključena mesta iz trinajstih evropskih držav.

Najslabše prometne razmere so v Belgiji

Na vrhu držav z najslabšimi prometnimi razmerami se je znašla Belgija, kjer so vozniki v prometnih zamaških leta 2011 v povprečju izgubili 55 ur. Sledijo Nizozemska, kjer so vozniki v gneči na cestah zapravili 50 ur, ter Francija in Nemčija, kjer so vozniki v gneči v povprečju tičali po 36 ur.

Prometno najbolj pretočne države pa so Luksemburg, Madžarska in Irska, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V državah, ki jih je kriza najbolj prizadela, se je pogostost prometnih zamaškov znižala

Podatki raziskave pa kažejo, da se je v državah, ki jih je najbolj prizadela gospodarska kriza, med letoma 2010 in 2011 najbolj zmanjšala pogostnost prometnih zamaškov. Med njimi so Portugalska (za 49 odstotkov manj prometnih zamaškov), Irska (25 odstotkov), Španija (15 odstotkov) in Italija (12 odstotkov).

Gneča na cestah pa se je lani zmanjšala tudi v državah z bolj stabilnim gospodarstvom, so ugotovili v podjetju Inrix. V Nemčiji se je število prometnih zamaškov tako znižalo za 8 odstotkov, na Nizozemskem za 7 odstotkov in v Belgiji za 3 odstotke. Prometne gneče so bile pogostejše le v Franciji, in sicer za odstotek.

"Gneče na cestah predstavljajo odličen gospodarski indikator, ki nam pokaže, če ljudje odhajajo v službe, če podjetja dostavljajo svoje blago ter če potrošniki zapravljajo," je pojasnil vodja komunikacije in trženja v podjetju Inrix Jim Bak.